https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/quotstoctrnactkaquot-jde-do-evropy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

"Stočtrnáctka" jde do Evropy

5.12.2002 15:05 | PRAHA (EkoList)
Budoucnost chráněných krajinných oblastí (CHKO), národních parků (NP) a dalších chráněných území má určit rozsáhlá novela zákona č. 114 o ochraně přírody a krajiny. Vládní návrh, který připravilo Ministerstvo životního prostředí (MŽP), prošel minulý týden prvním čtením. Ve druhém čtení je očekávána ostrá diskuse o výslednou podobu novely.
 

"Hlavním záměrem změn zákona jsou povinnosti vyplývající z předpisů Evropské unie, především zavedení evropské soustavy chráněných území Natura 2000," vysvětlil Ladislav Miko, náměstek ministra životního prostředí.

Významnou ptačí oblastí je například Třeboňsko
Foto: Jan Stejskal/EkoList

Chránit se bude přísněji
V souvislosti s přípravou sítě Natura 2000 má dojít k vyhlašování tzv. oblastí ochrany ptactva a tzv. evropsky významných lokalit. Většina těchto míst bude ležet ve stávajících chráněných územích, ale vzniknou i některá nová. Podle důvodové zprávy k novele by měla síť Natura 2000 pokrývat přibližně 10-15 procent území našeho státu. Současně však má dojít k zpřísnění ochrany. V důvodové zprávě se uvádí, že stávající způsob zajištění péče o příslušné lokality je nevyhovující a bude se muset přizpůsobit směrnicím EU. To může znamenat výrazné změny pro místní obyvatele, podnikatele a hospodáře. "Počítáme s tím, že vlastníci pozemků budou finančně motivováni k tomu, aby se na ochraně podíleli, a případně vzniklá újma jim byla uhrazena," říká ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Základním principem ochrany je požadavek, aby se kvalita přírodního prostředí nezhoršovala. Podle důvodové zprávy lze předpokládat, že díky podpoře z EU a dalším zdrojům dojde k povzbuzení udržitelné zemědělské výroby.

Čeká se vřava
Novela "nejzelenějšího" zákona v parlamentu pravděpodobně rozvíří vášnivou diskusi. Skupina poslanců ODS se totiž již několik let snaží změnit příslušný zákon v části, která umožňuje širokou účast veřejnosti ve správních řízeních. Podle Vlastimila Karlíka ze sdružení Arnika lze podobné pokusy o omezení účasti veřejnosti na rozhodování očekávat i nyní, a to přesto, že hlavní propagátor tohoto záměru, Václav Brousek, již v nové sněmovně není. Podle Karlíka velkou diskusi vzbudí i požadavek na posuzování plánů a projektů, které by mohly území Natury 2000 poškodit.

ODS chystá změny
Postoj poslanců ODS k novele charakterizuje i vyjádření poslance Karla Sehoře (ODS) pro EkoList. "Pochybuji, že tato vláda by do zákona připravila takové změny, které bychom my odhlasovali," řekl Sehoř na konci listopadu s tím, že celkovou podobu novely ještě nemá prostudovánu. V rámci hlasování však chce Sehoř připravit vlastní pozměňovací návrh. Podle něj by vládou již jednou schválené stavby ve veřejném zájmu, umístěné v chráněných územích, již nemuselo povolovat MŽP (tak je tomu nyní). "Ministr životního prostředí by musel prosadit zájmy ochrany přírody pouze ve vládě," říká Sehoř.

Ani koalice nemá jasno
Ostatně ani vládní koalice není úplně jednotná. Mezi odborníky se již delší dobu diskutuje o způsobu organizace tzv. speciální státní správy, kterou tvoří správy CHKO a národní parky. Podle poslance Františka Pelce (US-DEU), bývalého šéfa všech CHKO ČR, by bylo nejvhodnější spojit všechny CHKO a NP pod jeden správní úřad.

Aktuální vládní návrh však s takovou verzí nepočítá. Vláda totiž zamítla pozměňovací návrh Pelcova stranického kolegy Petra Mareše, který tento způsob nabízel. Podle vládního návrhu by tak měl vzniknout nový správní úřad pro všechny CHKO (Správa ochrany přírody - SOP). Správy národních parků jsou ponechány jako samostatné správní úřady. Novinkou by také bylo, převedení CHKO Šumava z dosavadní Správy NP Šumava na nově vzniklou SOP.

Podle Pelce jsou ve hře ještě další možnosti, dokonce i začlenění speciální státní správy do tzv. obecné státní správy (okresy, kraje). Pelc je však ve shodě s vládním návrhem přesvědčen, že takové řešení by nebylo vhodné vzhledem k tomu, že jednotlivé CHKO nebo NP leží na území několika okresů a někdy i krajů.

Tento text byl převzat z tištěného EkoListu číslo 12/02.


reklama

 
Jan Bouchal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist