https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rada-asociace-kraju-povazuje-za-nutnou-transformaci-lesu-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rada Asociace krajů považuje za nutnou transformaci Lesů ČR

7.2.2002 19:42 | LIBEREC (ČIA)
Transformaci státního podniku Lesy ČR na transparentnější společnost považuje za nutné rada Asociace krajů ČR. Po dnešním zasedání rady to v Liberci řekl předseda Asociace krajů ČR a hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský. "Budeme jednat s parlamentním výborem pro hospodářství, zemědělství a dopravu a pokusíme se společně hledat řešení," řekl Tošenovský.
 

Podle Tošenovského nemají krajské úřady rozhodně zájem jen o ziskovou funkci lesa. Naopak si podle něj lépe než státní podnik uvědomují vodohospodářskou funkci lesů a jejich význam pro rekreaci a odpočinek.

Otázkou správy lesů se začala rada Asociace krajů zabývat z podnětu Olomouckého kraje, který navrhl, aby lesy přešly pod správu krajů. Podle libereckého hejtmana Pavla Pavlíka ale zatím nemají všechny kraje na správu lesů stejný názor. "Padl návrh i na vytvoření akciových společností s účastí státu a jednotlivých krajů. To nepovažuji za nejlepší řešení," řekl Pavlík. Rovněž nedávno prohlásil, že Krajský úřad v Liberci nebude o správu státních lesů zatím usilovat, protože by to bylo pro kraj ekonomicky nevýhodné.

Lesy ČR hospodaří v Libereckém kraji podle oblastního inspektora Pavla Maliny na zhruba 80 tisících hektarech lesní půdy. Jejich loňské hospodaření skončilo ztrátou asi 20 milionů korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist