https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rada-ministru-je-pro-naslednika-kjota-o-dovozu-gm-karafiatu-se-nedohodla
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rada ministrů je pro následníka Kjóta, o dovozu GM karafiátu se nedohodla

23.2.2007 14:47 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Evropský komisař pro životní prostředí Stavros Dimas přivítal výsledky zasedání Rady ministrů z úterka, zvláště závěry o klimatických změnách a udržitelném užívání pesticidů. Komise také zaznamenala pohled Rady na dvě témata z oblasti GMO.
 

Rada přijala důležitý soubor závěrů, které podtrhují naléhavou potřebu globální komplexní smlouvy pro redukci emisí skleníkových plynů po roce 2012, kdy skončí platnost Kjótského protokolu. Cílem by mělo být omezení globálního oteplování maximálně do 2 °C nad úrovní před průmyslovou érou. Jednání vedoucí k této smlouvě je potřeba zahájit na výroční klimatické konferenci OSN koncem tohoto roku a měla by skončit v roce 2009.

Závěry obsahují klíčové prvky, které by podle EU nová smlouva měla obsahovat. Rozvinuté země by měly pokračovat ve svých závazcích kolektivně snižovat emise zhruba o 30 % do roku 2020 ve srovnání s úrovní roku 1990, s výhledem na snížení o 60-80 % do roku 2050. Dokud nebude uzavřena globální dohoda a bez předjímání svých pozic během jednání si Evropská unie bere pevný závazek k redukci emisí nejméně o 20 % pod úroveň roku 1990 do roku 2020.

Závěry také zmiňují potřebu, aby rozvojové země také omezily intenzitu emisí při svém ekonomickém rozvoji, a zdůrazňují potřebu, aby globální smlouva zahrnovala konkrétní politiku a jednání k tomu, aby se obrátil trend mizení lesů v příštích dvou až třech desetiletích.

Komisař Dimas řekl: Pozice Rady je potvrzením vedení EU a rozhodnutí pro prevenci klimatických změn od dosažení nebezpečných úrovní. Uspět ale můžeme pouze, pokud se celé mezinárodní společenství pohne ke komplexní smlouvě k omezení globálních emisí. Unie demonstrovala svůj seriózní závazek k omezení o 20 % ještě než jednání začala. Nyní se obracíme k dalším rozvinutým zemím, aby dokázaly zodpovědnost a následovaly našeho příkladu.“

Komisař Dimas také uvítal užitečné debaty v Radě o zahrnutí letectví do systému obchodování s emisemi a o redukci emisí oxidu uhličitého z nových automobilů.

Pesticidy stále v ranku zemědělství

Komise vítá závěry Rady ministrů, které jasně podporují Tematickou strategii o udržitelném užívání pesticidů. Nicméně lituje, že vybídnutí členských zemí k aplikaci běžné DPH na pesticidy nebylo Radou vyslyšeno.

Diskuse o návrhu na rámcovou směrnici o udržitelném využití pesticidů a o návrhu nařízení o umístění ochranných přípravků rostlin na trhu, které tvoří dodatek směrnice z roku 1991 na stejné téma, jsou nyní projednávány v Radě ministrů zemědělství, přestože se zřetelně vztahují k tématu životního prostředí.

Komisař Dimas řekl: „Silně bych doporučoval, aby pokrok v jednání o obou návrzích byl představen na obou ministerských radách – zemědělství i životního prostředí - v červnu. To nám umožní zajistit konzistenci mezi legislativními návrhy tematické strategie a existující ekologickou legislativou, zejména týkající se vody, odpadů, ptáků a stanovišť.“ Komisař Dimas uvítal i užitečnou veřejnou debatu o tematické strategii navržené směrnice o ochraně půd.

Dovoz GM karafiátu – rozhodne Komise

Rada ministrů hlasovala pro dva návrhy Komise týkající se geneticky modifikovaných organismů. Jeden návrh požadoval zrušení zákazu, který uvalilo Maďarsko na geneticky upravenou kukuřici MON810. Rada hlasovala proti tomuto návrhu Komise. Komise bude reflektovat všechny zákonné a vědecké aspekty tohoto rozhodnutí, aby se usnesla na nejlepší cestě dál.

Rada nenalezla potřebnou většinu pro nebo proti oddělenému návrhu povolit umístění geneticky upraveného karafiátu na trh pro dovoz a obchodní řetězce. Legislativa EU ohledně GMO vyžaduje, aby Komise měla poslední slovo v případech, že se Rada ministrů nedohodne kvalifikovanou většinou. Tento případ proto půjde zpět na stůl Evropské komise.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist