https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/radkovska-alej-se-rozrostla-o-dalsich-20-lip
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Radkovská alej se rozrostla o dalších 20 lip

3.10.2020 00:21 | OSTRAVA (ČTK)
V aleji se sázejí lípy velkolisté, které se mohou dožít i několika stovek let. Ilustrační obrázek
V aleji se sázejí lípy velkolisté, které se mohou dožít i několika stovek let. Ilustrační obrázek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V aleji v Radkově na Opavsku přibyly další dvě desítky lip velkolistých. Kraj si tímto způsobem připomněl letošní dvacáté výročí vzniku krajů. V předchozích letech bylo v aleji vysazeno již 50 stromů, lípy se sázely například loni při příležitosti 30 let od sametové revoluce. Kraj chce celkovou obnovu radkovské aleje dokončit v nejbližších letech. Novinářům to dnes sdělila mluvčí kraje Nikola Birklenová.
 

"Radkovská alej bývala svého času skvostnou branou mezi radkovským kostelem a zámkem v Dubové. Vysloužila si dokonce statut významného krajinného prvku, skoro 200 let lemuje silnici a dodává jí zvláštní kouzlo," uvedl hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Původní stromy ale dožívají a rostou blízko cesty. Kraj se proto v roce 2018 dohodl s ochránci přírody i silničáři na obnově aleje. Prvních 18 nových stromů v ní bylo zasazeno v roce 2018 při příležitosti 100 let od vzniku republiky.

"Kvůli bezpečnosti provozu na silnici i ochraně stromů nemohou být nové lípy vysazeny v původní linii, nové sazenice jsou tedy umístěny dále od cesty. V budoucnu tak nebudou dopravou jako doposud trpět koruny stromů a kořenový systém bude mít více potřebného prostoru," uvedla Birklenová.

V aleji se sázejí lípy velkolisté, které se mohou dožít i několika stovek let. Ke kompletní obnově aleje chybí ještě vysadit zhruba 30 stromů.

Obnova radkovské aleje vyšla Moravskoslezský kraj zatím na téměř půl milionu korun. Lipová alej je od roku 2003 registrována jako významný krajinný prvek. Údajně byla vysázena v roce 1826 jako doprovodná zeleň ke kočárové cestě, která vedla od kostela v Radkově až k zámku v Dubové. Stromy jsou unikátní nejen svým věkem, ale především jedinečným historickým způsobem výsadby. Mladé lípy totiž byly vysázeny neobvyklým způsobem, kdy byly dva i tři kmínky umístěny těsně vedle sebe tak, aby srostly v jeden. Staré stromy v původní aleji, u kterých je to ještě možné, se nechají dožít a budou se ošetřovat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist