https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/radni-kralovehradeckeho-kraje-se-priklaneji-k-vystavbe-lanovky-na-snezku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Radní Královéhradeckého kraje se přiklánějí k výstavbě lanovky na Sněžku

13.7.2001 14:48 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČIA)
K výstavbě lanovky na nejvyšší český vrchol Sněžku se předběžně přiklání rada Královéhradeckého kraje . ČIA to tom dnes informoval zástupce hejtmana Vladimír Derner. Krajští radní se tak nechtěně staví na stranu města Pec pod Sněžkou ve sporu mezi Pecí a ochranáři ze Správy Krkonošského národního parku (KRNAP).
 

"Myslíme si, že současný stav zajištění dopravy na Sněžku by za cenu velmi důsledných opatření směrem k životnímu prostředí měl být pro budoucí generace zachován," řekl dnes ČIA Derner. Zároveň však uvedl, že krajský úřad chce ve sporu KRNAPu a Pece pod Sněžkou zůstat zatím neutrální. "Nepovažujeme za vhodné se stavět jednoznačně na jednu ze stran vyhroceného konfliktu. Musíme znát výsledky EIA, ty jsou velmi významné pro to, abychom byli vůbec schopni zaujmout postoj," sdělil zástupce hejtmana.

Na výstavbu lanové dráhy na Sněžku mají rozdílný názor radní v Peci pod Sněžkou a Správa KRNAP. Město chce výstavbu uskutečnit ve dvou etapách. První část by měla vést na Růžohorky, odkud povede dolů nová sjezdovka. Druhá fáze počítá s lanovkou z Růžohorek přes Růžovou horu na Sněžku. Ochranáři naopak upřednostňují výstavbu jen na Růžohorky, včetně nové sjezdovky, ale na Růžovou horu vzdálenou asi osm set metrů by už měli návštěvníci z Růžohorek dojít pěšky. Lanovka z Růžové hory na vrchol Sněžky by měla dosloužit. Později by byl vrchol hory přístupný jen pro pěší.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist