https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/radni-libereckeho-kraje-vlade-pripomenou-pyrotechnickou-ocistu-ralska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Radní Libereckého kraje vládě připomenou pyrotechnickou očistu Ralska

14.3.2002 15:04 | PRAHA/RALSKO (ČIA)
O prodloužení pyrotechnické asanace v bývalém vojenském prostoru Ralsko chtějí radní Libereckého kraje jednat s vládou na jejím výjezdním zasedání v Liberci 10. dubna. Potvrdil to krajský radní Radim Zika, pověřený řízením resortu životního prostředí. "Chceme s vládou projednat finanční zabezpečení pro další pyrotechnickou očistu a dohodnout se na koordinátoru očisty po zrušení okresních úřadů," řekl Zika.
 

Podle vládního usnesení měla pyrotechnická očista území skončit už vloni. Obce a českolipský okresní úřad společně s vojenskými lesy žádají o prodloužení mandátu 60. pyrotechnického praporu Armády ČR. O prodloužení pyrotechnické očisty Ralska požádal také Krajský úřad Liberec. Podle zástupce hejtmana Luďka Suchomela musí být původní plán asanace změněn, protože se zamoření projevilo i na místech, kde se nepředpokládalo. "Vláda se musí k této problematice postavit odpovědně. Nemůže říci, že se na dokončení asanace nenajdou peníze," řekl Suchomel s tím, že kraj počítá ve strategii rozvoje s Ralskem především v oblasti turistického ruchu.

Ralsko o rozloze 250 kilometrů čtverečních užívala v letech 1968 až 1990 sovětská armáda. Převládají v něm nevyužité plochy a nedotčená území. Asanace Ralska začala před sedmi lety. Pyrotechnici podle velitele místního vojenského útvaru Štěpána Brablece vyčistili 8600 hektarů plochy a zneškodnili více než 104 tisíc kusů munice, včetně munice do těžkých zbraní, a leteckých pum s reaktivním raketovým pohonem. Náklady na pyrotechnickou očistu jednoho hektaru jsou vyčísleny na 60 tisíc korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist