https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/radni-prahy-schvalili-dohodu-s-mestskymi-castmi-o-trojmezi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Radní Prahy schválili dohodu s městskými částmi o Trojmezí

20.4.2021 01:20 | PRAHA (ČTK)
Trojmezí je rozsáhlým nezastavěným územím na pomezí Prahy 10, 11 a 15. Jeho součástí je přírodní park Hostivař - Záběhlice a chráněné území Meandr Botiče.
Trojmezí je rozsáhlým nezastavěným územím na pomezí Prahy 10, 11 a 15. Jeho součástí je přírodní park Hostivař - Záběhlice a chráněné území Meandr Botiče.
Foto | ŠJů / Wikimedia Commons
Pražský magistrát uzavře memorandum ohledně pozemků v oblasti takzvaného Trojmezí mezi Prahou 10, 11 a 15. Radní města schválili jeho znění, které ještě musí odsouhlasit zastupitelstvo města a dotčených městských částí. Město má podle návrhu usilovat o získání pozemků, které nyní v oblasti vlastní soukromí majitelé včetně developerských firem. Městský Institut plánování a rozvoje (IPR) také podle radního Jana Chabra (TOP 09) připraví krajinářskou studii oblasti a zhodnotí její možnou zastavitelnost.
 

Trojmezí je rozsáhlým nezastavěným územím na pomezí Prahy 10, 11 a 15. Jeho součástí je přírodní park Hostivař - Záběhlice a chráněné území Meandr Botiče. Město vlastní v oblasti velkou část pozemků, další jsou pak podle Chabra v majetku restituentů a developerských firem, například Finepu nebo Kaprain Group. Město již o odkupech jedná, podle dřívějších informací zvažuje směnu s developery za jiné parcely.

Cílem společného postupu magistrátu a radnic Prahy 10, 11, 15 a 4 je podle memoranda to, aby byla lokalita v budoucnu využívána v maximální možné míře ve prospěch obyvatel městských částí i jiných částí Prahy. V co největší míře pak má být zachována zeleň, což prosazuje zejména Praha 10.

Magistrát podle dřívějších vyjádření Chabra nevylučuje, že by mohl část pozemků využít pro výstavbu městských bytů. Právě tím se má zabývat IPR, který dostal za úkol stanovit hranice zastavitelnosti. Chabr dříve také řekl, že s ohledem na postoj vedení Prahy 10 město nepočítá se stavbou na části Trojmezí, která pod ni spadá.

Oblast se developerské firmy, které tam vlastní pozemky, pokoušely v letech 2006 až 2010 zastavět. Proti se tehdy postavili místní a posléze jednotlivé radnice a magistrát. O zamýšlené výstavbě jednali radní i v říjnu 2015, kdy zamítli návrh změny využití několika pozemků, na nichž chtěl developer vybudovat domy, obchody, školy a kulturně-rekreační objekty.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist