https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/radni-schvalili-stavbu-treti-linky-v-brnenske-spalovne-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Radní schválili stavbu třetí linky v brněnské spalovně odpadů

23.4.2020 00:13 | BRNO (ČTK)
Kapacita nové linky v brněnské spalovně odpadů bude navržena tak, aby dokázala zpracovat produkci nerecyklovatelného odpadu z celého jihomoravského kraje. / Ilustrační foto
Kapacita nové linky v brněnské spalovně odpadů bude navržena tak, aby dokázala zpracovat produkci nerecyklovatelného odpadu z celého jihomoravského kraje. / Ilustrační foto
Brněnští radní včera schválili výstavbu třetí linky v brněnské spalovně odpadů, kterou provozuje městská odpadová společnost SAKO. Má jít o zařízení na energetické využívání odpadů (ZEVO). Městská firma o tom informovala v tiskové zprávě.
 

"SAKO Brno se společně s městem Brnem dobrovolně zavázala ke snížení environmentální zátěže o 40 procent do roku 2030. Výstavbou nové linky se přiblíží splnění tohoto cíle o více než 25 procent," uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Nový kotel ve spalovně SAKO by měl mít kapacitu 132.000 tun nerecyklovatelných odpadů a nízké emise dusíku i CO2. Bude vybavený protitlakovou turbínou, která bude primárně určena pro výrobu tepla. Fungovat by nová jednotka měla začít v roce 2024.

"Díky spolupráci se špičkovou dánskou společností Ramboll vznikl unikátní koncept využití energie z odpadu, který snese přísná srovnání i s nejmodernějšími jednotkami tohoto druhu na evropské i světové úrovni," uvedl předseda představenstva SAKO Brno Filip Leder.

Kapacita nové linky bude navržena tak, aby dokázala zpracovat produkci nerecyklovatelného odpadu z celého jihomoravského kraje. Vzhledem k tomu, že zatím zájem o spolupráci zdaleka neprojevily všechny obce a firmy v kraji, nabízí SAKO volné kapacity spalovny i do sousedních krajů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist