https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/radni-usteckeho-kraje-podporuji-vystavbu-jezu-na-labi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Radní Ústeckého kraje podporují výstavbu jezů na Labi

4.5.2001 12:26 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČIA)
Radní Ústeckého kraje souhlasí s výstavbou dvou nízkých pohyblivých jezů na dolním Labi u Prostředního Žlebu a Malého Března v kombinaci s plavebními komorami na bočních umělých průplavech. ČIA o tom dnes informoval statutární zástupce krajského hejtmana Jaroslav Foldyna s tím, že plnosplavnost dolního Labe bude zajištěna po 365 dnů v roce s minimálním ponorem lodí 140 centimetrů.
 

Uvedená varianta dvou volních děl na řece Labi si vyžádá náklady ve výši zhruba sedm miliard korun. Přibližně 70 procent z uvedené částky uhradí Evropská unie, další prostředky má poskytnout český stát. Zdroje z ministerstva životního prostředí pak budou určeny pro rekultivace břehových částí Labe.

Radní Ústeckého kraje jsou podle Foldyny přesvědčeni, že uvedená varianta je vůči přírodě nejšetrnější a představuje největší možný ústupek vůči ochraně přírody. Až na výjimky nepřesáhne zvednutí hladiny Labe dnešní břehy, nezaplaví přilehlé nivy a ponechá nejcennější úseky přírody a krajiny nedotčeny. Na některých úsecích toku lze předpokládat změnu rychlosti proudění vody, zvýšení jejího prokysličování a samočistící schopnosti. Realizace projektu dvou nízkoprahových jezů ovlivní hydrobiologické podmínky na dolním Labe, ale podle názoru krajských radních nebudou při březích ohroženy chráněné druhy savců a ptáků.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist