https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/radnice-v-brne-ma-od-neziskovych-organizaci-ctyrku-za-ovzdusi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Radnice v Brně má od neziskových organizací čtyřku za ovzduší

2.2.2017 10:46 | BRNO (ČTK)
Brno například aktivní způsob, jak informovat, že je smogová situace.
Brno například aktivní způsob, jak informovat, že je smogová situace.
Foto | Simona Albrechtová / Ekolist.cz
Pětice neziskových organizací vystavila brněnské radnici vysvědčení za kroky v oblasti životního prostředí, nejhorší známku dostalo ovzduší, byla to čtyřka. Naopak nejlépe dopadla oblast odpadů, vysloužila si dvojku až trojku. Představitelé neziskových organizací to dnes uvedli na tiskové konferenci. Reakci vedení města ČTK zjišťuje.
 

Organizace po komunálních volbách v roce 2014 sestavily sadu priorit, na kterých by měla radnice zapracovat, například v ochraně přírody a živočichů, dopravě, ovzduší, v sociální zodpovědnosti či v podpoře enviromentálního vzdělávání.

"Největší nedostatky vidíme v kvalitě ovzduší v Brně, stále chybí akční plán na zlepšování ovzduší. Brno například také nemá aktivní způsob, jak informovat, že je smogová situace. Textové zprávy s informací by například měly dostávat paní učitelky, aby s dětmi nechodily ven, či domovy důchodců," uvedla Hana Chalupská za DejchejBrno. Doplnila, že město dává informace jen na své webové stránky, což nestačí. Konec smogové situace v Brně ve druhé polovině ledna na web navíc podle Chalupské umístilo až den po skončení stavu.

Nejlépe radnice podle neziskových organizací funguje v oblasti odpadového hospodářství. "Vznikly městské recyklodvory, kam lidé mohou vracet například starý nábytek, to je určitě pozitivní. Město podporuje třídění odpadů. Rezervy má v bioodpadech, které se samostatně nesbírají," uvedl Petr Ledvina z Ekologického institutu Veronica.

V oblasti dopravy dostalo město trojku až čtyřku, stejně jako v oblasti plánování, úspor energie nebo ekologické výchovy. Lepší čtyřku si vysloužila sociální zodpovědnost.

"Přístup města k neziskovým organizacím v oblasti životního prostředí se významně zlepšil, dveře jsou otevřené, dá se jednat o čemkoliv. Ale úplně se to neprojevuje v konkrétních krocích pro zlepšení," uvedl Ledvina.

Vysvědčení radnici společně s DejchejBrno a ekologickým institutem vystavily Brno na kole, Rezekvítek a Nesehnutí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
lip dvd
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist