https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/radnice-ve-zdaru-nad-sazavou-nechala-ulicich-vysazet-384-novych-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Radnice ve Žďáru nad Sázavou nechala ulicích vysázet 384 nových stromů

27.11.2021 01:03 | ŽĎÁR NAD SÁZAVOU (ČTK)
Vyšší stromy budou růst v širokých ulicích, jimiž prochází hlavní silnice. Například v menší Drdlově ulici v centru pracovníci sázeli ozdobné třešně, sakury. Ilustrační foto
Vyšší stromy budou růst v širokých ulicích, jimiž prochází hlavní silnice. Například v menší Drdlově ulici v centru pracovníci sázeli ozdobné třešně, sakury. Ilustrační foto
V ulicích Žďáru nad Sázavou by mělo do konce měsíce začít růst 384 nových stromů. Město si u odborné firmy objednalo obnovu stromořadí ve 12 lokalitách. Nově se tam sázejí jilmy, javory, lípy, sakury, duby a další druhy dřevin. Zkraje letoška v těchto místech pracovníci odstranili přes sto nemocných nebo poškozených stromů, desítky dalších ošetří. Na projekt za víc než pět milionu korun dostala radnice dotaci.
 

"Dřeviny jsou vybírané s ohledem na to, aby obstály v městském prostředí. Jsou to většinou druhy, které dobře snáší sucho," řekl dendrolog a projektant Josef Souček. Druhy stromů jsou zvolené podle měřítka jednotlivých ulic. "Samozřejmě, problémů při výsadbě je daleko víc než jenom volba druhů. Je to i přítomnost inženýrských sítí, kterými je to město protkáno," uvedl.

"Je to opravdu mnohdy boj, dostat ty stromy tam, kam chceme, protože každá síť má nějaké ochranné pásmo," doplnil správce městské zeleně Jiří Hemza. Se správci sítí se podle něj podařilo dohodnout kompromisní řešení.

Vyšší stromy budou růst v širokých ulicích, jimiž prochází hlavní silnice. Například v menší Drdlově ulici v centru pracovníci sázeli ozdobné třešně, sakury. Sázeli asi čtyři metry vysoké stromky, podle Součka dorostou do osmi až deseti metrů. Ulice teď byla bez stromů, ale kdysi tam byly.

O nově vysazené stromy bude odborná firma pečovat ještě tři roky. Postará se o výchovné řezy, zalévání, opravy kotvení a o výměnu stromků, pokud se některé neuchytí.

Letošní projekt navazuje na revitalizaci zeleně z roku 2018. Podle starosty Martina Mrkose (Žďár-živé město) tyto akce zapadají do širších snah radnice o zlepšování životního prostředí. "Snaha Žďár profilovat jako ekologické město se prolíná jako červená nit řadou projektů," řekl. Zeleň zachycuje prach, zadržuje vlhkost, poskytuje stín a má dobrý vliv na psychiku lidí. Žďár nad Sázavou se podle Mrkose řadí mezi nejzelenější města, na jeho území roste okolo 9000 stromů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist