https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rakousko-chce-dal-bojovat-proti-britske-jaderne-elektrarne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rakousko chce dál bojovat proti britské jaderné elektrárně

4.9.2018 00:21 | VÍDEŇ (ČTK)
Evropská komise schválila projekt dvou nových jaderných reaktorů s označením Hinkley Point C v roce 2014. / Ilustrační foto
Evropská komise schválila projekt dvou nových jaderných reaktorů s označením Hinkley Point C v roce 2014. / Ilustrační foto
Rakousko hodlá podat odvolání proti rozhodnutí Tribunálu Evropské unie, který zamítl jeho námitky vůči plánům na novou britskou jadernou elektrárnu Hinkley Point C. V rozhovoru s listem Kronen Zeitung to řekla rakouská ministryně zemědělství a životního prostředí Elisabeth Köstingerová.
 

Evropská komise schválila projekt dvou nových jaderných reaktorů s označením Hinkley Point C v roce 2014. Rakousko, které v minulosti v referendu odmítlo výrobu elektřiny z jádra na svém území a které se staví odmítavě proti jaderné energetice jako takové, však chtělo toto rozhodnutí zrušit, proto podalo žalobu.

Tribunál Evropské unie, který je druhým nejvyšším soudem EU, nicméně letos v červenci rozhodnutí Evropské komise potvrdil. "Naši právníci to v uplynulých týdnech podrobně prozkoumali. Věříme, že odvolání má stále šanci," uvedla Köstingerová v rozhovoru s listem Kronen Zeitung.

Projekt elektrárny Hinkley Point C mají na starosti francouzská společnost EDF a čínská CGN. Firmy předpokládají, že Hinkley Point C si vyžádá 19,6 miliardy liber (téměř 560 miliard Kč) a elektřinu začne vyrábět v roce 2025, uvedla agentura Reuters. Jedním z dodavatelů projektu by měla být i česká společnost Škoda JS, dříve Jaderné strojírenství.

Rakousko si ve své žalobě stěžovalo mimo jiné na státní záruky za úvěry v hodnotě až 17 miliard liber poskytnuté pro projekt Hinkley Point C. K řízení se později jako vedlejší účastník na podporu Rakouska připojilo ještě Lucembursko. Naopak Česká republika, Francie, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Slovensko a Británie vstoupily do řízení na podporu Evropské komise.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist