https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rakousti-odpurci-dali-ultimatum-a-mozna-zablokuji-hranici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rakouští odpůrci dali ultimátum a možná zablokují hranici

26.4.2001 20:39 | DOLNÍ DVOŘIŠTĚ / WULLOWITZ (ČIA)
Ultimátum dali dnes českému premiérovi Miloši Zemanovi Hornorakouští odpůrci Temelína. Požadují, aby do pátku 27. dubna byla předložena "seriózní a úplná" dokumentace k ekologické prověrce Temelína včetně zpracované nulové varianty. "Pokud do té doby nebude český premiér reagovat pozitivně na prohlášení spolkového kancléře Wolfganga Schüssela, nelze bránit obyvatelům příhraničí v blokádách hraničních přechodů, neboť nouzová opatření jsou vždy legitimní a strach z opakování se nehody, jaká se udála v Černobylu je oprávněný," tvrdí jednatel občanského sdružení STOP Temelín Julian Gillsberger.
 

Šéf sdružení Josef Neumülle apeloval na kancléře Schüssela s tím, že Rakušané si nemohou nechat líbit jednání ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra. "Páteční podvečerní protestní akce ve Wullowitzu bude jedna z největších, o účast na ní projevují zájem odpůrci jaderných elektráren ze zahraničí,"zdůraznil Neumüller.

V českém tisku se objevil inzerát, který zve na protestní akci s programem od 18 hodin do 1.30 hodiny v noci. Šéf oddělení Gendarmerie ve Wullowitzu Franz Kapl ve čtvrtek odpoledne ale potvrdil, že demonstrace na hraničním přechodu je povolena od 18 do 22 hodin. "Organizátoři nemají povolení k blokování přechodu. Připouštím, že v určitý okamžik může dojít k částečnému omezení provozu. Minimálně jeden z odbavovacích pruhů snad zůstane volný," upřesnil Kapl a dodal, že se situace může změnit.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist