https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rakousti-policiste-napadli-stab-ceske-televize
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rakouští policisté napadli štáb České televize

3.11.2000 09:00 | JIŽNÍ ČECHY/JIŽNÍ MORAVA (ČIA)
Už v šest hodin ráno dnes v Českých Velenicích rozšířili rakouští odpůrci Temelína blokádu hraničních přechodů do Rakouska. Během dne mají být uzavřeny také přechody v Nových hradech, Halámkách a Nové Bystřici. Od čtvrtečního rána jsou neprůjezdné Dolní Dvořiště, Studánky a Přední Výtoň. Blokáda má přitom podle aktivistů trvat až do pondělní dvaadvacáté hodiny.
 

Poprvé v průběhu blokád došlo i k incidentu. Rakouští celníci ve Gmündu totiž neumožnili štábu České televize vstup na území svého státu. Odvolali se přitom na blíže nespecifikovaný předpis rakouského ministerstva zahraničních věcí, který jim takový postup údajně umožňuje. Vzhledem k tomu, že kameraman i redaktor byli předtím bez problémů rakouskou stranou pasově odbaveni, upozornili policisty, že hranice překročili ve stejném okamžiku i další lidé. Rakušané však začali štáb České televize údajně hrubým způsobem z prostoru celnice vytlačovat a podle vysílání Radiožurnálu použili i fyzického násilí. Je to vůbec poprvé, kdy se takto v průběhu blokád rakouská policie k novinářům chovala.

Blokáda hranic byla původně hlášena také na jižní Moravě. Tam ale probíhá normální provoz a nic nenasvědčuje tomu, že by se měla situace v nejbližších hodinách měnit. Informace, které mají jednotlivé celní úřady rakouských sousedů, se však diametrálně liší. Například v Mikulově nemají rakouští celníci ohlášenu blokádu vůbec. Na jiných přechodech na jižní Moravě se očekává nová vlna protitemelínských protestů během dnešního dne, případně v sobotu. Jednoznačný záměr zablokovat některý z přechodů na jižní Moravě však nepotvrdila žádná z rakouských ekologických iniciativ, které se na předchozích protestech podílely.

Rakouské úřady vydaly povolení k blokádám hraničních přechodů ještě před židlochovickou schůzkou premiéra Miloše Zemana s rakouským kancléřem Wolfgangem Schüsselem. Premiér proto věří, že blokáda skončí podle plánu v pondělí. V opačném případě by byla další jednání s Rakouskem o Temelínu ohrožena.

"Kdyby tomu tak nebylo, je samozřejmě velmi vážně, prakticky znemožněna moje listopadová návštěva Vídně, protože takové blokády by zcela jasně odporovaly závěrům, které jsme v Židlochovicích dohodli," uvedl už ve čtvrtek premiér Zeman. Ve stejný den rakouský kancléř vyzval ekologické aktivisty, aby s blokádami ustali a konstatoval, že je třeba o Temelínu jednat s představiteli české vlády.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist