https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rakovnik-upravuje-system-svozu-odpadu-mozna-zvysi-poplatky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rakovník upravuje systém svozu odpadu, možná zvýší poplatky

18.11.2019 00:08 | RAKOVNÍK (ČTK)
Rakovník upravuje systém svozu odpadu a nově zavádí sběr kovů. Městu vzrostou náklady, možná proto zvýší poplatky. / Ilustrační foto
Rakovník upravuje systém svozu odpadu a nově zavádí sběr kovů. Městu vzrostou náklady, možná proto zvýší poplatky. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rakovník upravuje systém svozu odpadu a nově zavádí sběr kovů. Městu vzrostou náklady, možná proto zvýší poplatky. O zdražení uvažuje také Kladno. V obou městech budou mít poslední slovo zastupitelé na prosincových zasedáních, řekli starosta Rakovníka Luděk Štíbr a primátor Kladna Dan Jiránek (oba ODS).
 

Nádoby na sběr kovů budou v Rakovníku nově na 15 místech, lidé do nich budou moci vhazovat plechovky od nápojů i potravin, víčka od jogurtů, šroubovací uzávěry od sklenic a další kovové předměty. Na stejných 15 místech obyvatelé najdou také nádoby na sběr jedlých olejů a tuků.

Mění se též velikost nádoby v případech, kdy ji na jedné adrese využívá jen jeden nebo dva lidé. Nádoba bude menší, původní stodvacetilitrové nahradí osmdesátilitrové. Svoz bude naopak častější, ze čtrnáctidenního intervalu se změní na týdenní.

Rakovník dosud ročně platil za likvidaci odpadu, včetně odstraňování černých skládek a vyvážení odpadkových košů, zhruba 16,5 milionu korun. Výdaje nyní stoupnou zhruba o 700.000 korun. Na poplatcích město vybere zhruba osm a půl milionu korun ročně. Poplatek činí 600 korun na obyvatele za rok, v posledních letech se neměnil. "Ve hře je varianta zvyšování o desetikoruny," uvedl Štíbr.

Rozdíl mezi ročními náklady za likvidaci odpadu a tím, kolik město vybere na poplatcích od občanů, roste také v Kladně. Vedení města proto podle primátora zvažuje zvýšení poplatku. Roční náklady v Kladně jsou podle rozpočtu pro letošní rok kolem 70 milionů korun. Roční poplatek na osobu činí 600 korun a úlevy jsou podobně jako v Rakovníku pro seniory a malé děti.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist