https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rangeri-hlidaji-jihoafricke-parky-na-paramotorech-z-prerova
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rangeři hlídají jihoafrické parky na paramotorech z Přerova

3.5.2017 05:00 | PŘEROV (ČTK)
Strážci afrických parků dosud používali hlavně terénní vozidla a cvičené psy. Ze země je však podle Březiny velmi obtížné pytláky objevit. Provoz letadel a vrtulníků je zase hodně nákladný a navíc nějakou dobu trvá, než stroj nad požadovanou oblast divočiny přiletí. / ilustrační foto
Strážci afrických parků dosud používali hlavně terénní vozidla a cvičené psy. Ze země je však podle Březiny velmi obtížné pytláky objevit. Provoz letadel a vrtulníků je zase hodně nákladný a navíc nějakou dobu trvá, než stroj nad požadovanou oblast divočiny přiletí. / ilustrační foto
První speciálně zkonstruované paramotory dodala přerovská společnost Nirvana Systems rangerům hlídajícím ze vzduchu národní parky v Jihoafrické republice a Botswaně. "Naše paramotory pomáhají správcům afrických parků bojovat s pytláky, kteří zabíjí slony a nosorožce," řekl jednatel Nirvana Systems Pavel Březina.
 

"Rangerům jsme zatím dodali prvních deset speciálních paramotorů. Pokud se v tamních podmínkách osvědčí, tak by se v jižní Africe nejen při střežení tamních parků mohly v budoucnu uplatnit až stovky našich paramotorů," uvedl Březina.

Konstrukce paramotorů z dílny společnosti Nirvana Systems byla upravena tak, aby zvládly provoz v náročných podmínkách jihoafrické divočiny. "Paramotory jsme testovali přímo na místě, kde jsme si také ověřili létání s vybavením a oblečením rangerů," podotkl Březina.

Strážci parků se totiž do vzduchu vydávají s kolením držákem opatřeným kamerou a poměrně těžkou vestou, která obsahuje kapsy na mobilní telefon, světlice, zdravotnické pomůcky a hadí séra, fotoaparáty, nůž i střelnou zbraň. Vesta je zkonstruována tak, aby nevadila popruhům a zádové části paramotoru. Součástí postroje je i záchranný nafukovací plovák.

Strážci afrických parků dosud používali hlavně terénní vozidla a cvičené psy. Ze země je však podle Březiny velmi obtížné pytláky objevit. Provoz letadel a vrtulníků je zase hodně nákladný a navíc nějakou dobu trvá, než stroj nad požadovanou oblast divočiny přiletí.

Paramotory jsou pro hlídkování nad divočinou podle Březiny ideální, protože ke vzletu a přistání jim stačí malá plocha. "Už z výšky 50 metrů jsme měli v této rovinaté krajině výborný přehled o zvěři na kilometry daleko," uvedl. Motorové padáky jsou navíc výrazně méně hlučné než letadla a helikoptéry, takže pytláci mají méně času na útěk či ukrytí v porostu.

Strážce parku vybavený motorovým padákem může ve vzduchu hlídkovat bez přistání zhruba 3,5 hodiny. Paramotory jsou velmi spolehlivé a například při přerušení přistání je lze opět rychle nastartovat, což je v buši plné divokých zvířat velmi důležité.

Společnost Nirvana Systems v Přerově montuje vírníky a vyrábí motory pro létání na padáku. Loni zvýšila tržby meziročně o 30 procent na rekordních 70 milionů korun. Zhruba polovinu tržeb získala v zahraničí, přičemž firma vyvážela především právě paramotory. "Exportujeme je hlavně do Spojených států, Austrálie, Asie i Afriky," řekl Březina.

Firma Nirvana Systems na letišti v Přerově působí od roku 2014. V roce 2011 začala dovážet z Německa vírníky. Součástí jejího areálu je letecká škola. Společnost zaměstnává 25 pracovníků.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist