https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/razba-stoly-pro-prazsky-okruh-zacala
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ražba štoly pro pražský okruh začala

16.5.2002 16:26 | PRAHA (ČIA)
Podrobný geotechnický průzkum pro budoucí stavbu městského silničního okruhu v úseku Špejchar - Pelc Tyrolka dnes zahájil slavnostním výkopem náměstek primátora hlavního města Prahy Martin Hejl a ředitel odboru investic magistrátu Josef Macko. Průzkumná štola v délce dvou kilometrů spolyká 160 milionů z městské pokladny. "Samotná realizace vlastního tunelu závisí na výsledcích tohoto průzkumu, který nám umožní získat podklady pro možná i mezinárodní výběrové řízení na zhotovitele stavby," řekl dnes Hejl.
 

Realizaci průzkumné štoly provádí sdružení Metrostav a Energie Kladno, které zvítězily ve výběrovém řízení vyhlášeném městem. Průzkum by měl probíhat do poloviny roku 2004. Magistrát rozhodl o jeho realizaci na žádost Obvodního báňského úřadu v Kladně, který se musí vyjádřit k vlastní ražbě silničních tunelů. "Průzkum je třeba, protože pražská geologie nás vždycky něčím překvapí," uvedl mluvčí Metrostavu František Polák. Podle Hejla přispějí zjištění i k ochraně přírody.

Průzkumná štola je tedy součástí přípravy na stavbu části městského okruhu, která představuje trasu v délce více než čtyři kilometry. V ideálním případě by podle Hejla mohly práce na samotné stavbě tunelu začít v průběhu roku 2004. Model financování celé stavby, která si podle něho vyžádá náklady okolo 20 miliard korun, ještě není dořešen. Město začíná jednat o spolupráci s Evropskou investiční bankou, jejíž zástupci se dnešního zahájení ražby zúčastnili. "Na sliby vlády příliš nespoléhám," komentoval Hejl příslib ministrů na finační příspěvek 10 miliard pro městský okruh.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist