https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reaktor-v-temeline-poprve-na-90-procentech-vykonu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reaktor v Temelíně poprvé na 90 procentech výkonu

27.12.2001 11:01 | TEMELÍN (okres České Budějovice) (ČIA)
Zaměstnanci jaderné elektrárny Temelín (JETE) zvýšili v sobotu 22. prosince poprvé výkon reaktoru 1. bloku na 90 procent. Zahájili tak poslední etapu zkoušek před spuštění Temelín na maximální provoz. Informoval o tom dnes tiskový mluvčí JETE Milan Nebesář.
 

V současnosti dodává turbogenerátor 1. bloku do rozvodné sítě asi 890 MW, což je nejvyšší výkon od zahájení provozu jaderné elektrárny. Technici již provedli některé plánované testy v aktivní zóně reaktoru, například zkoušku rozložení výkonu.

Po etapě testování na 90procentním výkonu budou následovat zkoušky při 100 procentech a poté ještě otestování stabilního úplného vytížení reaktoru. Tento proces má podle dřívějšího slibu ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra skončit v únoru následujícího roku. Samotná etapa zkoušení na 75 procentech přitom trvala bezmála dva měsíce.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist