https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/recke-urady-naridily-kvuli-lesnim-pozarum-dalsi-evakuace-hasici-zachranili-starovekou-olympii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Řecké úřady nařídily kvůli lesním požárům další evakuace, hasiči zachránili starověkou Olympii

6.8.2021 11:57 | ATÉNY (ČTK)
Úřady kvůli rozsáhlým lesním požárům nařídily další evakuace na druhém největším řeckém ostrově Evia. Hasičům se ale v noci podařilo zachránit starověkou Olympii na západě Peloponéského poloostrova a pod kontrolu dostali i plameny u Atén, uvedla agentura Reuters.
 

Na ostrově Evia, který leží asi 100 kilometrů severně od Atén, bylo od úterý evakuováno bezmála dvanáct vesnic. Včera byly nařízené další evakuace, není ale jasné, kolik lidí muselo prchnout. Z domovů je vyhnaly kostelní zvony bijící na poplach před blížícími se plameny.

Na Evii hoří jeden z největších požárů v celém Řecku, podle svědků na vzdálených částech ostrova "pršel popel". Kouřová clona zahalila celý ostrov a setmělo se i v Aténách. Na místě zasahuje přes 170 hasičů, 25 hasičských vozů a šest letadel.

Plameny ve středu ohrožovaly i archeologické naleziště Olympii. Úřady musely evakuovat sedm okolních vesnic. Řecká ministryně kultury Lina Mendoniová dnes ráno uvedla, že památka, podle níž dostaly jméno olympijské hry, byla po celonočním boji s živlem zachráněna.

Hasiči dostali pod kontrolu i lesní požáry, které v úterý vypukly asi 20 kilometrů severně od Atén. Ze zasažených obcí utekly stovky lidí, úřady zatím neoznámily žádné oběti na životech. Na místě stále zasahují záchranné jednotky.

V rámci programu civilní obrany Evropské unie do Řecka dorazily francouzští hasiči, dvě letadla z Kypru a během dneška se očekává přistání dalších dvou ze Švédska.

V Řecku vrcholí vlna veder, která patří k nejhorším za posledních 30 let. V úterý řada řeckých měst zaznamenala maximální teploty kolem 46 až 47 stupňů Celsia. Vysoké teploty v zemi vydrží asi až do konce týdne, uvedli meteorologové. Uklidnil se ale silný vítr, který přispěl k rychlému šíření více než 150 požárů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist