https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/recko-vyslalo-na-severovychod-dalsich-180-hasicu-pozar-stale-neni-pod-kontrolou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Řecko vyslalo na severovýchod dalších 180 hasičů, požár stále není pod kontrolou Aktualizováno

28.8.2023 17:22 | ATÉNY (ČTK)
Řecko vyslalo dalších 180 hasičů k rozsáhlým požárům na severovýchodě země, k hranicím s Tureckem. Požár, který patří za poslední léta k největším na území Evropské unie, tam stále není pod kontrolou, informují dnes řecká média. Do oblasti směřuje i posila z České republiky. Nejhorší jsou požáry v oblasti Evros a v přírodním parku Dadia, kde oheň opět zesílil. Na jiných místech se však situace zlepšila. Za uplynulý den vzplálo v Řecku 27 nových lesních požárů. Většina byla uhašena už v počátcích, uvedli ve večerním hlášení hasiči.
 

Na severovýchodě země se podle mluvčího řeckých hasičů Janise Artopiose od rána hasí nová ohniska, která se objevila v noci. Do oblasti u řeky Evros míří posily, které v neděli slíbil ministr pro ochranu obyvatelstva Vasilis Kikilias. Celkem tam bude zasahovat skoro 500 hasičů. Snaží se vytvořit ochranné pásmo, které by zabránilo šíření ohně v lesích v národním parku Dadia. "Bojujeme o srdce Dadie," řekl v rozhovoru se stanicí ERT Artopios.

Do oblasti na severovýchodě, u města Alexandropuli, dnes odjela i šestice českých hasičů s nádržemi, které mohou využívat při hašení vrtulníky, sdělila mluvčí Martina Götzová. Český vrtulník Black Hawk, který zasahoval ve střední části Řecka, totiž využívá vodu z moře. Dnes ale kvůli pravidelné údržbě, která zabere několik hodin, nelétal. Odpočinek potřebovali také čeští piloti.

Další skupina českých hasičů a záchranářů odletí do Řecka v pátek. Vystřídají 64 kolegů, kteří pomáhají s požáry od minulého týdne. Na místě zůstávají zástupci velitelů a technika. V sobotu se do Česka vrátí vrtulník Black Hawk, informovala Götzová.

Stav dalších velkých požárů u Atén a ve středním Řecku se podle mluvčího řeckých hasičů Artopiose zlepšil. Pod kontrolou je také požár na severu ostrova Andros, který si vyžádal v sobotu evakuaci části obyvatel a turistů.

Riziko požárů však podle řeckých úřadů bylo i dnes na řadě míst velmi vysoké. Podle unijního systému EFFIS v Řecku lesní požáry od začátku roku poničily 1531 kilometrů čtverečních území, což je nejvíce ze všech zemí v Evropské unii. Spálená plocha odpovídá zhruba polovině rozlohy Karlovarského či Libereckého kraje.

V rámci pomoci prostřednictvím programů Evropské unie se do boje s požáry v Řecku zapojilo 350 zahraničních hasičů, 50 vozidel a 12 letounů. Mluvčí Evropské komise (EK) Balázs Újvári to dnes napsal na sociální síti X, dříve Twitter. Komise v dalším prohlášení uvedla, že do boje s požáry v Řecku se vedle České republiky zapojil i Kypr, Švédsko, Německo, Chorvatsko, Francie a Španělsko. Řecký server Kathimerini zmiňuje také pomoc kolegů ze Slovenska, Srbska a Bulharska.

Profesor lesnictví na univerzitě v Soluni Alexandros Dimitrakopulos varuje, že les Dadia je nenávratně ztracen. Prales složený z černých borovic byl velmi starý a jeho obnova potrvá 100 až 150 let. Stromy, které shořely, budou chybět supům černým a supům bělohlavým, kteří v této oblasti hnízdili. Les Dadia je součástí sítě Natura, což je označení lokalit cenných svou biologickou rozmanitostí, připomněl Dimitrakopulos v rozhovoru se stanicí ERT.

Do oblasti Evros se v úterý vypraví vládní úředníci a začnou mapovat škody. Ve čtvrtek bude o prevenci požárů i financování jejich důsledků jednat řecký parlament. Řecká vláda ve svém plánu slibuje nakoupit 100 dronů, do konce roku vypsat výběrové řízení na nákup hasicích letadel a podpořit hasičský záchranný sbor nákupem nových vozidel i náborem lidí. V plánu je také zpřísnění trestů pro žháře a vysoké pokuty.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist