https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reditel-czechventi-chvali-poslance-za-zakon-o-obnovitelnych-zdrojich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ředitel CzechVenti chválí poslance za zákon o obnovitelných zdrojích

24.2.2005 11:14 | PRAHA (ČIA)
Se schválenou podobou zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie je spokojen předseda představenstva společnosti CzechVenti Antonín Rais. Limit pro stavbu maximálně 20 MW na jednom kilometru čtverečním plány CzechVenti na výstavbu větrných elektráren neohrozí. "Je to vlastně progresivní opatření. V současnosti se ve světě staví osm až deset MW na kilometr čtvereční, větrné elektrárny bývají od sebe vzdáleny až 500 metrů," řekl ČIA Rais.
 

Za správný krok Rais označil i opatření, podle kterého může Energetický regulační úřad snižovat výkupní ceny elektřiny z obnovitelných zdrojů nejvýše o pět procent za rok. Tento krok usnadní přístup investorů k bankovním úvěrům. V původním návrhu byl možný pokles až o 10 procent ročně. "Jsem také rád, že poslanci neschválili návrh na omezení podpor pouze pro větrné elektrárny s výkonem do 0,5 MW. Takové opatření by šlo proti technologickému pokroku," dodal Rais.

Společnost CzechVenti je společný podnik, který v květnu 2003 založila česká firma Proventi a britská Virtual Utility. CzechVenti plánuje na Chomutovsku a Mostecku vybudovat 170 až 210 větrných elektráren o celkovém výkonu 300 MW. Náklady na jejich stavbu dosáhnou zhruba 11 miliard korun. V současnosti CzechVenti čeká na posouzení vlivu stavby na životní prostředí, které by podle Raise mohla získat na počátku dubna.

Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů schválila poslanecká sněmovna 23. února ve třetím čtení. Provozovatelé elektráren využívajících obnovitelné zdroje si budou moci vybrat ze systému pevných výkupních cen nebo takzvaných zelených bonusů. Zákon ještě musí schválit senát a podepsat prezident republiky.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist