https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reditel-prazske-zoo-miroslav-bobek-slavi-padesatiny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek slaví padesátiny

10.2.2017 00:30 | PRAHA (ČTK)
Před nástupem do funkce ředitele zoo pracoval v Českém rozhlase a proslul jako autor a vedoucí projektu Odhalení, který sledoval život goril v pražské zoo, a dalších přírodovědeckých projektů.
Před nástupem do funkce ředitele zoo pracoval v Českém rozhlase a proslul jako autor a vedoucí projektu Odhalení, který sledoval život goril v pražské zoo, a dalších přírodovědeckých projektů.
Foto | Khalil Baalbaki/ Zoo Praha / Wikimedia Commons
Padesátiny oslaví 10. února bývalý novinář a současný ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. Před nástupem do funkce pracoval tento vystudovaný ornitolog v Českém rozhlase a proslul jako autor a vedoucí projektu Odhalení, který sledoval život goril v pražské zoo, a dalších přírodovědeckých projektů.
 

Rodák z Mladé Boleslavi vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a s rozhlasem nejdříve spolupracoval externě. Zaměstnancem Českého rozhlasu byl od roku 1993. Pracoval jako redaktor, dramaturg a šéfredaktor Českého rozhlasu 2 - Praha, od roku 2000 se věnoval internetovým stanicím ČRo a před nástupem do zoo byl ředitelem Českého rozhlasu Online a šéfredaktorem rozhlasové stanice Leonardo, která je součástí stanic ČRo.

Nejen v rozhlase se dlouhodobě věnoval propagaci nejrůznějších přírodovědeckých projektů a vedle pražské zoo spolupracoval v minulosti i se zoologickou zahradou ve Dvoře Králové nad Labem. V červnu 2014 byl zvolen prezidentem Unie českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO), loni ale z funkce odstoupil, což zdůvodnil dlouhodobými názorovými spory uvnitř unie a průběhem poslední valné hromady, která neschválila usnesení o podpoře takzvaných in-situ projektů členských zoologických zahrad. Tyto projekty mají za cíl chránit ohrožené druhy zvířat přímo v jejich přirozeném prostředí.

Přečtěte si rozhovor s Miroslavem Bobkem Už týden řešíme zastřelení gorilího samce. Mezitím byly v Konžské pánvi zastřeleny a snědeny desítky goril

Za jeho vedení se pražské zoo například podařilo překonat rekordní roční návštěvnost, zvýšit míru ekonomické soběstačnosti, vybudovat či zrekonstruovat řadu pavilónů a dalších budov a prohloubit chovatelské úspěchy. Za "vůbec nejsilnější okamžiky, které jsem tady v zoo zažil" Bobek označil loňské narození slůněte, které bylo prvním mládětem slonů, které se ve více než osmdesátileté historii chovu slonů v Zoo Praha nejen narodilo, ale bylo zde i počato. V roce 2013 Bobek musel čelit asi největší výzvě. Hlavně spodní část zoo tehdy poničily záplavy a pojistné škody překročily 50 milionů korun. Naopak velkou výzvou do budoucnosti je plánovaná výstavba nového pavilonu goril.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist