https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reditel-zoo-brno-zoo-se-ocitly-na-prahu-katastrofickeho-scenare
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ředitel Zoo Brno: Zoo se ocitly na prahu katastrofického scénáře

26.3.2021 01:21 | BRNO (ČTK)
Na krmení zvířat v zoologických zahradách v Česku je pro letošek připraveno v dotačním titulu ministerstva životního prostředí 80 milionů korun. Největší položkou v rozpočtech zoo jsou ale platy zaměstnanců. S nimi nelze příliš hýbat, o zvířata se někdo postarat musí.
Na krmení zvířat v zoologických zahradách v Česku je pro letošek připraveno v dotačním titulu ministerstva životního prostředí 80 milionů korun. Největší položkou v rozpočtech zoo jsou ale platy zaměstnanců. S nimi nelze příliš hýbat, o zvířata se někdo postarat musí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Brno
Zoologické zahrady se podle ředitele brněnské zoo a viceprezidenta Unie českých a slovenských zoologických zahrad Martina Hovorky ocitly na prahu katastrofického scénáře. Pomůže jim jedině otevření alespoň venkovních prostor, řekl ČTK Hovorka. Zoo jsou kvůli opatřením proti šíření koronaviru stále uzavřené.
 

"Zoologické zahrady se, i přes podporu svých zřizovatelů, ocitly na prahu katastrofického scénáře, jak zajistit provoz a odpovídající péči o zvířata. Ohrožena je nejen celková pohoda chovaných zvířat, ale také naplnění poslání a zákonných podmínek, které vyplývají z udělené licence na provozování zoologické zahrady," uvedl Hovorka.

Na krmení zvířat v zoologických zahradách v Česku je pro letošek připraveno v dotačním titulu ministerstva životního prostředí 80 milionů korun, původně se počítalo s nižší cifrou. Hovorka uvedl, že 80 milionů pro zoo je lepších než loňských 20 milionů, stát na krmení vzácných druhů totiž peníze přispívá každým rokem, největší položkou v rozpočtech zoo jsou ale platy zaměstnanců. S nimi nelze příliš hýbat, o zvířata se někdo postarat musí.

Brněnská zoo na krmení zvířat ročně vydává pět až šest milionů korun, celkové náklady na provoz ale loni dosáhly 114 milionů. Část peněz dostává od zřizovatele, tedy od Brna, loni 70 milionů. Na zbytek si zoo musí vydělat sama.

"Loni jsme měli ztrátu osm milionů korun, sanovali jsme ji z rezervy, kterou jsme tímto vyčerpali. Od Brna letos navíc dostaneme méně peněz, asi 66 milionů. Pokud v dubnu neotevřeme alespoň venkovní prostory, opravdu nevím, co bude dál," řekl Hovorka.

Uvedl, že právě o otevření venkovních prostor chtějí zoo s vládou jednat. "Byla by tu koncentrace lidí asi jako v parku. Rozhodně nižší než v obchodním domě, navíc by tu byli venku. Představa, že se po otevření zoo nahrnou všichni dovnitř, je mylná, což se ukázalo i loni na jaře," řekl Hovorka.

Zoo Brno chová kolem 2250 zvířat zhruba 400 druhů. Loni do ní zavítalo asi 263.000 lidí, meziročně zhruba o 68.000 méně. Kvůli koronavirové pandemii byla totiž pro veřejnost téměř čtyři měsíce uzavřena. Letos ještě otevřeno neměla.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist