https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reditelstvi-dalnic-se-obava-obstrukci-kolem-dostavby-dalnice-d-8
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ředitelství dálnic se obává obstrukcí kolem dostavby dálnice D 8

10.12.2001 14:55 | LOVOSICE/PRAHA (ČIA)
Dostavba severočeského úseku mezinárodní dálnice D 8 z Lovosic do Řehlovic přes Chráněnou krajinnou oblast (CHKO) České Středohoří by se stále dala stihnout do plánovaného termínu v závěru roku 2005. Uvedený termín však mohou zkomplikovat různá odvolání, případně soudní projednávání, kterými hrozí ekologičtí aktivisté z hnutí Děti Země. ČIA to dnes potvrdil Pavel Šváb z Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Praha.
 

Na základě připomínky Správy CHKO České středohoří v rámci územního řízení musí ŘSD jako investor dálnice podat na ministerstvo životního prostředí (MŽP) žádost o výjimku z ochranného režimu jeřábu českého. Pokud by MŽP výjimku vydá, může stavební úřad v Lovosicích vydat územní rozhodnutí. Následovat by měl podle obvyklého režimu výkup pozemků na trase úseku D 8, zpracování příslušné dokumentace a podání žádosti o stavební povolení. Současně bude vyhlášena soutěž na generálního dodavatele stavby.

Petr Soldon ze stavebního úřadu v Lovosicích ČIA řekl, že ŘSD musí požádat o udělení výjimky, která se týká tří stromů jeřábu českého. Dva vzácné stromy je možno podle Soldona technicky ochránit, třetí jeřáb český se vyskytuje v trase navrženého mostu. Kromě připomínky Správy CHKO kvůli ochraně těchto stromů musí lovosický stavební úřad zohlednit připomínky referátu životního prostředí Okresního úřadu v Litoměřicích. Ty se týkají předpokládaného zmenšení výměry mysliveckých honiteb výstavbou úseku D 8 zhruba o 11 hektarů z celkových 511 hektarů. MŽP podle Soldona při udělení výjimek zpravidla překračuje obvyklou lhůtu v délce 60 dnů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist