https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reditelstvi-silnic-dokoncilo-podklady-pro-posudky-eia
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ředitelství silnic dokončilo podklady pro posudky EIA

19.9.2016 13:23 | PRAHA (ČTK)
Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dokončilo zpracování podkladů pro opakované posouzení vlivů na životní prostředí (EIA) u osmi silničních dopravních staveb, které resort dopravy začlenil mezi prioritní projekty. Materiály ředitelství předalo ministerstvu životního prostředí. U těchto staveb podle ministerstva dopravy není nutné projít celým procesem, ale zkráceným řízením.
 

Jak dlouho bude ministerstvo životního prostředí materiály posuzovat, není zatím možné přesně stanovit. "Musíme zkontrolovat, zda jsou předložené podklady kompletní a úplné. Pokud ano, jsme schopni vydat ověřovací stanovisko do dvou měsíců, jak jsme již avizovali," řekla ČTK mluvčí MŽP Petra Roubíčková.

Problémy s posudky EIA má v Česku asi stovka dopravních staveb za zhruba 130 miliard korun. Jde o staré posudky vzniklé podle zákona z roku 1992, tedy před vstupem ČR do EU, které unie neuznává. Na seznamu dopravních staveb, které nebudou potřebovat opakování procesu EIA, se ministerstvo dopravy již dříve předběžně domluvilo s Evropskou komisí.

Dohoda mezi ČR a EU se týkala deseti staveb. V dnešním seznamu není stavba úseku silnice I/11 Ostrava, prodloužená Rudná, která se bude řešit zvlášť. Na seznamu rovněž není modernizace železniční trati Sudoměřice - Votice, která nepatří pod ŘSD.

Kladný posudek EIA je nezbytný pro další pokračování přípravy stavby. Jakmile stavby získají kladné posouzení od ministerstva dopravy je možné ihned začít pracovat na stavebním povolení a vypsat výběrová řízení na zhotovitele, řekl tiskový mluvčí ŘSD Jan Rýdl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist