https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/redorbit-slon-zabijak-se-dostal-za-mrize
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

RedOrbit: Slon zabiják se dostal za mříže

30.12.2010 13:56 | PRAHA/PHONOMPEN (Ecomonitor)
Slon indický v Kambodži.
Slon indický v Kambodži.
Po deseti dnech divoké jízdy kambodžským venkovem odchytili ochránci přírody sloního samce, který terorizoval venkovany. Poté, co zabil svého majitele, toulal se jihozápadní provincií Kampong Speu a ničil úrodu místních zemědělců, píše server RedOrbit.
 

Rangeři slona odchytili až 15. prosince poté, co více než týden likvidoval místní rýžová pole. Ochránci přírody totiž museli nejdříve nechat vyrobit speciální klec, ve které byl tlustokožec převezen do zoo a útulku pro zvířata Phnom Tamao, třicet kilometrů vzdáleného od hlavního města Phnompenu. Sambo, jak se slon jmenuje, dorazil do centra pro divoká zvířata v sobotu večer jako opožděný vánoční dárek.

„Dočasně byl zatím umístěn do uzavřeného výběhu,“ řekl agentuře AFP John Maloy z Wildlife Alliance, která útulek provozuje. Sambo bude také zatím oddělen od dalších pěti slonů indických, kteří v zoo žijí. Podle Maloye je v tuto chvíli Sambo zřejmě příliš nebezpečný na to, aby by byl ve společnosti dalších slonů.

Podle ochránců zvířat prožívá Sambo období říje (zvané „musth“), během které sloním samcům stoupne hladina testosteronu až šedesátkrát nad normál a zvířata se stávají extrémně agresivní. Jeho noví ošetřovatelé doufají, že se v útulku zklidní, případně si najde družku.

Jack Highwood vede organizaci Elephants Livelihood Initiative Environment. Podle něj žije v Kambodži zhruba 120 domestikovaných slonů. Highwood odhaduje, že za poslední tři roky sloni připravili o život šest lidí, a to včetně čtyř mrtvých, které se připisují právě Sambovi.

Slon indický je zařazen na seznam ohrožených druhů, který sestavuje Světový svaz ochrany přírody (IUCN).

Podle článku „Wildlife Rescuers Take Murderous Elephant Into Custody“ zveřejněného na serveru RedOrbit 27. 12. 2010.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist