https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/referendum-o-stehovani-brnenskeho-hlavniho-nadrazi-je-kvuli-male-ucasti-lidi-neplatne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Referendum o stěhování brněnského hlavního nádraží je kvůli malé účasti lidí neplatné

13.10.2016 14:55 | PRAHA (Ekolist.cz)
Filip Poňuchálek, tiskový mluvčí z Kanceláře primátora města Brna, informoval, že pro rozhodnutí o budoucí poloze nádraží jsou nezbytné výsledky studie proveditelnosti. Tato studie by měla být hotová začátkem roku 2017
Filip Poňuchálek, tiskový mluvčí z Kanceláře primátora města Brna, informoval, že pro rozhodnutí o budoucí poloze nádraží jsou nezbytné výsledky studie proveditelnosti. Tato studie by měla být hotová začátkem roku 2017
V průběhu víkendových voleb mohli Brňané hlasovat v referendu o stěhování hlavního brněnského nádraží. Do hlasovacích místností ale dorazilo jen necelých 23,8 % z 306 961 oprávněných voličů, přičemž aby bylo referendum platné, muselo by to být ze zákona nejméně 35 %. V prvním referendu v roce 2004 do volebních místnosti našlo cestu hlasujících o něco více, 24,9 %.
 

Výsledky referenda si lze detailně prohlédnout na webových stránkách Brna.

U první otázky, zda má být modernizováno hlavní železniční nádraží ve stávající poloze podél ulice Nádražní, odpovědělo „ano“ 59 211 osob, což je takřka 81 % z těch, kteří se referenda účastnili, a zároveň je to 19,3% ze všech oprávněných voličů. „Ne“ zaškrtlo 9 597 hlasujících. S druhou otázkou: zda by město mělo prosadit modernizaci nádraží prostřednictvím návrhových soutěží, souhlasilo 49 663 hlasujících, tedy 67,8 % účastníků referenda. Odpověď „ne“ zvolilo 11 675 lidí.

Co bude s hlavním nádražím dále?

Filip Poňuchálek, tiskový mluvčí z Kanceláře primátora města Brna, informoval, že pro rozhodnutí o budoucí poloze nádraží jsou nezbytné výsledky studie proveditelnosti. Tato studie by měla být, dle Správy železniční dopravní cesty, hotova začátkem roku 2017. Díky odborné studii a s přihlédnutím na názor obyvatel by mělo vedení města rozhodnout do tří měsíců od zveřejnění výsledků studie proveditelnosti.

Podle Kateřiny Šubové, vedoucí tiskového oddělení Správy železniční dopravní cesty (SŽDC), bude konečné rozhodnutí o poloze nádraží mít Centrální komise Ministerstva dopravy ČR. Výsledky referenda budou zohledněny v průběhu rozhodování Centrální komise. SŽDC se bude řídit pokyny Ministerstva dopravy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Šárka Spáčilová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist