https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/referendum-podporilo-uz-vice-nez-20-tisic-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Referendum podpořilo už více než 20 tisíc lidí

10.5.2000 14:00 | PRAHA (EkoList)
Za první tři týdny od zahájení kampaně za vyhlášení referenda o osudu jaderné elektrárny Temelín (JETE) nasbírali zástupci koalice Referendum 2000 již 24 000 podpisů. EkoListu to dnes potvrdil mluvčí koalice Petr Štěpánek. Další podpisy měl pod petici přinést i dnešní happening na pražském Náměstí Míru.
 

Odpoledne vystoupil před zhruba třiceti účastníky akce kytarista a zpěvák Vladimír Merta a poté se průvod za doprovodu asi tří desítek policistů vydal směrem ke Karlovu náměstí. Podle zástupců Referenda 2000 je otázka dostavby JETE natolik závažná, že o ní Češi musí rozhodnout všeobecným hlasováním. "Odborníci rozhodovali o Temelínu několik let, slibovali nám, že bude dokončen již před čtyřmi lety, že bude levný, tvrdili že potřebujeme jeho energii. Dnes víme, kolik stavba stojí, víme, že vyvážíme energii pod cenou. My už odborníkům nevěříme. O JETE musí rozhodnout všichni občané," říká Jan Beránek z Hnutí DUHA.

demonstrace

Aktivisté Referenda 2000 museli cestou z Náměstí Míru na Karlovo náměstí v Praze překonat řadu nečekaných překážek. Foto: Jakub Kašpar/EkoList

Koalici Referendum 2000 tvoří dnes už 103 nejrůznějších organizací od tradičních odpůrců jaderné energetiky, jako je zmiňované Hnutí DUHA či Jihočeské matky, až po sdružení s úplně jiným zaměřením (Helůp Handicap, Hradní společnost Aichelburg či Most pro lidská práva).

Zástupci Referenda 2000 požadují vypsání všeobecného plebiscitu přesto, že podle posledních průzkumů agentury STEM je více než 70 procent Čechů pro dostavbu JETE.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist