https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/regulace-reky-ebro-symbolem-katalanskeho-boje-za-nezavislost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Regulace řeky Ebro symbolem katalánského boje za nezávislost

8.2.2016 13:10 | AMPOSTA (ČTK)
Podle ochránců životního prostředí plán centrální vlády zničí deltu řeky Ebro, která je národním parkem
Podle ochránců životního prostředí plán centrální vlády zničí deltu řeky Ebro, která je národním parkem
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na 50 000 lidí v neděli demonstrovalo v katalánském městě Amposta proti hydrologickému plánu španělské vlády, který podle jeho odpůrců zničí deltu řeky Ebra. Informoval o tom španělský deník ABC. Dnes také přijíždí do oblasti delegace europoslanců, která má zhodnotit plnění související evropské legislativy o životním prostředí a vodě.
 

Plán na regulaci druhé nejdelší španělské řeky, který se vláda v Madridu snaží prosadit už patnáct let a schválila ho letos v lednu, se nyní stal symbolem boje Katalánska za nezávislost na Španělsku. "Plán je dalším důvodem proto, abychom byli nezávislí," tvrdí katalánský premiér Carles Puigdemont. "Jsme přesvědčeni, že tento plán nevstoupí v platnost, protože porušuje evropské normy," prohlásil katalánský vicepremiér Oriol Junqueras, který se nedělní demonstrace rovněž zúčastnil.

Podle ochránců životního prostředí plán centrální vlády zničí deltu řeky Ebro, která je národním parkem. Řeka Ebro pramení v severošpanělské Kantábrii a její 930 kilometrů dlouhý tok prochází sedmi automními španělskými oblastmi. V Katalánsku se vlévá do Středozemního moře.

Podle odpůrců plánu nemá řeka Ebro tolik vody, aby ji bylo možné převádět do jiných regionů. Plán totiž mimo jiné předpokládá v období 2016-2021 vybudovat 56 menších přehrad a převádět vodu do jižních suchých oblastí země.

Španělsko má velký problém s nerovnoměrným rozdělením zásob sladké vody: úzký pás území na severu zahrnující pyrenejskou oblast a údolí řeky Ebro má mnohonásobně více srážek ročně než zbytek země, kde převažuje suché či polosuché podnebí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist