https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/regulacni-urad-evropska-unie-pozaduje-nove-uctovani-plynu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Regulační úřad: Evropská unie požaduje nové účtování plynu

19.7.2001 16:42 | JIHLAVA (ČIA)
Nový způsob účtování dodávek zemního plynu českým zákazníkům, k němuž přistoupily plynárenské společnosti od 1. dubna tohoto roku, byl údajně zaveden především na základě směrnice Evropské unie. Dnes to v Jihlavě řekl předseda Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Pavel Brychta.
 

"Na tento nový systém se přešlo ve státech Evropské unie a přechází se na něj i v celé Evropě," upozornil předseda ERÚ s tím, že jeho úřad aplikaci směrnice Evropské unie na systém distribuce plynu - od dovozců, přes distribuční společnosti, až po konečné spotřebitele - proto v tuzemsku povolil.

Dle nového způsobu účtování zemního plynu jsou zákazníkům od 1. dubna 2001 namísto odebraných metrů krychlových plynu fakturovány výhradně spotřebované kilowatthodiny, určující množství tepla při spálení dodaného plynu. K přepočtu na jednotky, které jako jediné zákazníci mohou přímo kontrolovat - tedy na kubické metry - je přitom použito dvou koeficientů. Jde o přepočet množství odebraného plynu na přesně definované standardní podmínky - tedy plynu například o teplotě 15 stupňů Celsia a tlaku 101,325 kiloPascalu - a následně o vynásobení množství tohoto plynu dalším předem definovaným koeficientem. Tímto postupem je získáno množství takzvaného spalného tepla udávaného v kilowatthodinách, přičemž toto spalné teplo závisí mimo jiné zejména na chemickém složení zemního plynu dle konkrétní těžební lokality. Rozhodnutími ERÚ je od dubna určována již jen výhradně cena zmíněného spalného tepla, a nikoli jako doposud cena odebraných krychlových metrů zemního plynu.

"Samozřejmě, že plynoměry zákazníků i nadále měří v kubických metrech. Nicméně byl stanoven naprosto pevný přepočítací koeficient mezi kubickými metry a kilowatthodinami," uvedl předseda ERÚ Brychta. Připustil však, že určitý vliv na účtované množství spalného tepla může mít - kromě jiného - například i nadmořská výška v místě dodávky. "Jestliže by měli spotřebitelé pochybnosti, či pokud by se cítili jakkoli poškozeni, mohou se obrátit na ERÚ, potažmo přímo na Státní energetickou inspekci. Myslím však, že na tento způsob účtování zákazník nedoplatí," ubezpečil předseda ERÚ.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist