https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rejdari-dostanou-od-statu-za-sucho-mene-nez-zadaji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rejdaři dostanou od státu za sucho méně než žádají

10.10.2003 13:56 (ČIA)
Labští rejdaři, na jejichž činnosti se v letošním roce negativně projevilo dlouhotrvající sucho, se mohou těšit na náhradu škod způsobených suchem. Nedostanou však rozhodně tolik, na kolik oni sami odhadují letošní ztráty. Na dnešním setkání s novináři to řekl ministr dopravy Milan Šimonovský. "Ministerstvo dopravy musí nejprve vypracovat metodiku, podle které se určí, jak vysoké ztráty jsou skutečně oprávněné," upozornil ministr.
 

Podle dostupných informací chtějí rejdaři po státu přibližně 130 milionů korun. Vláda pak údajně počítá s méně než polovinou této částky, konkrétně 60 milionů korun. Šimonovský však nechtěl tuto částku komentovat s tím, že zatím nelze hovořit o konkrétních číslech. "Nejprve se musí posoudit oprávněnost prokazatelných ztrát rejdařů," konstatoval pouze.

Dodal, že stát má zájem na udržení vodní dopravy po labské cestě, a to zejména proto, aby zůstala zachována konkurence zejména v nákladní přepravě. Proto také vláda poskytne přibližně 20 až 40 milionů korun na pokrytí škod, které v loňském roce způsobily zejména majitelům přístavů povodně. "Celkové škody na zařízeních labské vodní cesty se pohybovaly na úrovni 200 milionů korun," připomněl ministr.

Domnívá se také, že rejdaři s určitými riziky jako jsou povodně či naopak sucho musejí počítat, je to součást podnikatelského rizika. "Zkušenosti z letošního roku, kdy doprava fungovala, i když se nakládalo třeba 15 procent běžného nákladu, svědčí o tom, že rejdaři umí tyto problémy překonávat," řekl Šimonovský.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist