https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rekonstrukce-dalsi-tretiny-slapske-elektrarny-je-hotova
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rekonstrukce další třetiny slapské elektrárny je hotová

9.10.2020 00:33 | SLAPY (ČTK)
Na druhé nejvýkonnější vltavské elektrárně na Slapech vyrábí bezemisní elektřinu tři soustrojí. První bylo zmodernizováno v roce 2011, druhé se opravilo nyní a poslední přijde na řadu začátkem příštího roku.
Na druhé nejvýkonnější vltavské elektrárně na Slapech vyrábí bezemisní elektřinu tři soustrojí. První bylo zmodernizováno v roce 2011, druhé se opravilo nyní a poslední přijde na řadu začátkem příštího roku.
Foto | Hynek Moravec / Wikimeda Commons
Vodní elektrárna Slapy je ze dvou třetin jako nová a opět jede na plný výkon. Dělníci dokončili rekonstrukci dalšího soustrojí za 150 milionů korun. Díky tomu se zvýšila účinnost této části elektrárny o čtyři procenta, což přinese nárůst roční produkce o deset milionů kilowatthodiny. Tato část hydrocentrály prošla vůbec největší modernizací za 65 let provozu, informoval ČTK mluvčí společnosti ČEZ Martin Schreier.
 

Na druhé nejvýkonnější vltavské elektrárně na Slapech vyrábí elektřinu tři soustrojí. První bylo zmodernizováno v roce 2011, druhé se opravilo nyní a poslední přijde na řadu začátkem příštího roku.

Elektrárna díky rekonstrukci dodá bezemisní elektřinu dalším 3000 domácností ve středních Čechách. "V rámci série opatření proti suchu je jednoznačným pozitivem, že nyní dokážeme vyrobit stejné množství elektřiny z nižšího objemu vody," uvedl ředitel Vodních elektráren ČEZ Petr Maralík.

Soustrojí bylo postupně demontováno k opravám a zčásti nahrazeno efektivnějšími prvky vyrobenými na základě nejnovějších technických poznatků. Letos dělníci postupně usadili na své pozice nejdůležitější části, zejména oběžné kolo, stator a rotor generátoru. Obnovili také vnitřní ochranný nátěr ve více než 50 metrů dlouhém a pět metrů širokém ocelovém tlakovém přivaděči k turbíně.

Elektrárna Slapy loni dodala do sítě 236 milionů kWh, a pokryla tak roční spotřebu 70.000 domácností ve středních Čechách. V provozu je podle potřeb energetického dispečinku, zejména v ranní a večerní odběrové špičce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist