https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reku-sazavu-a-jeji-brehy-uklidili-behem-vikendu-dobrovolnici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Řeku Sázavu a její břehy uklidili během víkendu dobrovolníci

10.4.2016 22:03 | SÁZAVA (ČTK)
Řeku Sázavu a její břehy během víkendu uklízeli dobrovolníci, letos potřetí v celé její délce. V nejdelším úseku z Kácova do Pikovic sesbírali v rámci 11. ročníku akce Čistá Sázava přes 18 tun odpadků, což je zhruba o tunu víc než loni. S úklidem v úseku pomáhalo asi tisíc lidí, sdělila Jaroslava Tůmová z obecně prospěšné společnosti Posázaví. Kolik lidí se do úklidu řeky a jejích přítoků zapojilo celkem, upřesní společnost později.
 

Podle organizátorů chladnější víkendové počasí mohlo odradit některé dobrovolníky. Ti, kteří přišli, sbírali hlavně drobný odpad, ale vraceli se i ke starším černým skládkám, které dříve nebyl čas douklidit. Mezi odpadem převažovaly plastové lahve, zbytky železa a igelitů, pneumatiky, torza židlí či porcelánových umyvadel.

Mezi dobrovolníky byli nejen vodáci, ale podle pořadatelů každoročně přibývá dětí a mládeže a zapojuje se i řada škol nejen z blízkého okolí řeky. "Divišov sice na řece Sázavě přímo neleží, ale katastrálně zasahujeme k řece alespoň částí u Soběšína, takže je to pro nás taková první turistická destinace, kam s dětmi vyrážíme třeba na výlet. Přišlo nám proto úplně přirozené, aby se děti z divišovské školy do úklidu zapojily," uvedl místostarosta Divišova a zároveň ředitel tamější základní školy Petr Lunga. Osobně se zúčastnil už deseti ročníků projektu Čistá řeka Sázava.

První ročník Čisté řeky Sázavy se konal v roce 2006 v režii svazku obcí Malé Posázaví. Uklízel se tehdy osmdesátikilometrový úsek mezi městem Sázava a Pikovicemi. Od roku 2007 akci pořádá Posázaví. K projektu se postupně přidávali další organizátoři a v současnosti už se řeka Sázava čistí prakticky od pramene po soutok s Vltavou, tedy napříč dvěma kraji, Středočeským a Vysočinou. Spolu s Posázavím úklid organizují místní akční skupiny Lípa pro venkov, Královská stezka a Havlíčkův kraj.

V loňském jubilejním desátém ročníku se kromě Sázavy uklízely také potoky Dojetřický, Jevanský, Benešovský, Štěpánovský a řeka Vrchlice. Do úklidu se zapojilo 3076 dobrovolníků, kteří sesbírali 36,9 tuny odpadků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist