https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reky-v-povodi-moravy-a-dyje-obsahuji-prilis-mnoho-fosforu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Řeky v povodí Moravy a Dyje obsahují příliš mnoho fosforu

30.10.2015 10:37 | BRNO (ČTK)
K tokům nejvíce znečištěným fosforem patří například Kyjovka u Kyjova a Haná u Vyškova
K tokům nejvíce znečištěným fosforem patří například Kyjovka u Kyjova a Haná u Vyškova
Na více než polovině toků v povodí řek Moravy a Dyje naměřili letos vodohospodáři nadlimitní množství fosforu. Ten se do vody dostává především vypouštěním nečistot. Situace se rok od roku mírně zhoršuje, uvedl generální ředitel státního podniku Povodí Moravy Jan Hodovský. Podle něj je nutné zaměřit se na modernizaci čistíren odpadních vod a budování nových, hlavně v problematických místech.
 

Situaci zhoršilo letošní sucho, kdy byla koryta řek poloprázdná. Vyšší průtoky totiž napomáhají fosfor ředit. Pokud je fosforu v povrchové vodě příliš mnoho, napomáhá to růstu sinic a řas, které kvalitu vody ještě více zhoršují.

Podnik má ve své správě toky na Moravě, kvalitu vody monitoruje na 350 místech. K tokům nejvíce znečištěným fosforem patří například Kyjovka u Kyjova a Haná u Vyškova. Naopak nejčistší jsou toky v Jeseníkách a Beskydech.

Podle zákona by množství fosforu v povrchové vodě nemělo překročit 0,15 mikrogramů této látky na litr. Více než polovina monitorovaných míst hlásí překročení tohoto limitu, třetina je v pořádku a zbytek se pohybuje těsně nad zákonnou hranicí.

Hodovský zdůraznil, že je nutné ještě důsledněji kontrolovat, kde se fosfor do řek dostává. Podle něj je kvalitnější čištění vody jedinou možností, jak zhoršujícímu se stavu zamezit.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Vladimír Klepáč
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist