https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/republiku-v-nedeli-odpoledne-zasahl-orkan
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Republiku v neděli odpoledne zasáhl orkán

22.7.2002 09:45 | PRAHA/JIŽNÍ ČECHY/KLATOVY/VYSOČINA/BLANSKO (ČIA)
Nad jižní, západní a střední částí Čech se v neděli 21. července odpoledne přehnala větrná bouře. Vichr místy dosahoval síly orkánu, tedy rychlosti 120 kilometrů za hodinu. Mnohé silnice zatarasily popadané stromy a větve. Ty někde strhaly elektrické vedení a v několika případech spadly i na obytné domy nebo na zaparkované vozy. Podle dostupných informací nebyl nikdo zraněn. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes.
 

Velké problémy způsobil orkán lidem na Klatovsku. "Stromy tam popadaly asi na dvaceti místech. Profesionální i dobrovolní hasiči měli plné ruce práce s jejich odklízením. V Bezděkově se na jeden z domů zřítily hned dva stromy. Naštěstí se nikomu nic nestalo," uvedl mluvčí ředitelství hasičů Plzeňského kraje František Vaško. Náraz orkánu nevydržela ani dvě stě let stará lípa na návsi v Pohoří. "Spadla mezi dva domy. Koruna poškodila střechu jednoho z nich. Celá vesnice se seběhla a odklízí mohutný strom," řekl Michal Maršík z Pohoří.

Kolem čtvrté odpoledne zasáhla prudká bouře spojená s vichřicí také Vysočinu. V celém kraji zasahovali hasiči ve více než padesáti případech. Většinou odstraňovali popadané stromy, které často poničily vedení elektrického proudu. V Pacově na Pelhřimovsku poničil spadlý strom místní hřbitov, patrně od blesku vzplál stoh stojící nedaleko města.

Drama se při vichřici odehrálo v jižních Čechách. Na českobudějovickém rybníku Dvořiště se převrhla loďka, na níž pluly dvě děti a jeden dospělý. Hasiči všechny zachránili. Na Blanensku, jež minulý týden postihla povodeň, byla po vichřici přerušena doprava na železniční trati mezi Českou Třebovou a Brnem. Stalo se to poté, co silnému vichru neodolal strom a skácel se na elektrické vedení nad kolejemi u takzvaného Hradského tunelu u Olešné. Večer železničáři pouštěli vlaky vždy střídavě v jednom směru volnou částí koridoru.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist