https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/resort-zivotniho-prostredi-schvalil-dotace-za-vice-nez-2-2-miliardy-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Resort životního prostředí schválil dotace na fotovoltaiku a energetické úspor za více než 2,2 miliardy korun

10.6.2022 19:39 | PRAHA (ČTK)
Podpora míří do projektů zaměřených zejména na fotovoltaiku a energetické úspory.
Podpora míří do projektů zaměřených zejména na fotovoltaiku a energetické úspory.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) schválilo dotace za více než 2,2 miliardy korun. Podpora míří do projektů zaměřených zejména na fotovoltaiku a energetické úspory. S projekty uspělo 230 žadatelů z různých výzev Národního programu Životní prostředí i Modernizačního fondu, dotace půjdou z Národního plánu obnovy.
 

"Proces schvalování dotací běží průběžně, takže další projekty budou následovat," uvedla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Podporu na výstavbu nové fotovoltaické elektrárny získala například Agrofarma Dubnice na Bruntálsku, elektřina ze solárních panelů se bude také nově vyrábět v areálu brněnské teplárny na Špitálce a svoji elektrárnu chystá i město Horní Jiřetín na Mostecku. Podle ministerstva jich po celém Česku vznikne dalších 50.

Téměř 50 obcí pak získalo peníze z Národního plánu obnovy na energetické úspory svých veřejných budov, na opatření využijí dotace celkem za 800 milionů korun. Například v Kyškovicích na Litoměřicku sníží energetickou náročnost kulturního domu, v Dobroslavicích na Opavsku opraví hasičskou zbrojnici, velký projekt energetických úspor nachystala podle MŽP brněnská nemocnice u svaté Anny.

Z Národního plánu obnovy dostanou peníze i další obce, které se rozhodly, že budou lépe hospodařit s dešťovou vodou. Bezmála 40 samospráv může začít budovat záchytné nádrže, parkoviště s propustnými plochami, revitalizovat vodní plochy nebo upravit svoje budovy tak, aby zachytávaly dešťovou vodu, která se pak dále využije.

Dále s projekty uspěli například zpracovatelé autovraků, kteří ze starých aut získávají dále využitelné suroviny, obce sdružené v Paktu starostů a primátorů pro klima a energii nebo správci národních parků, kteří potřebují vykoupit pozemky ve zvláště chráněných územích.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist