https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/respekt-nikdy-nepojime-divoke-zvire
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Respekt: Nikdy nepojíme divoké zvíře

8.7.2003 13:24 | PRAHA/KANTON (EcoMonitor)
Čínská republika se kvůli epidemii SARS odhodlala k vážným krokům, které ovlivní tradice kuchyně i medicíny. Když se objevila myšlenka, že šíření viru mají na svědomí cibetky, rozhodla se státní správa zakázat lov, prodej i vědomé pojídání divokých zvířat, které dosud tvořili velkou část čínského labužnického jídelníčku. Čínští ochránci proto požádali Komunistickou stranu, aby do svých stanov zapsala větu: "Nikdy nepojíme divoké zvíře".
 

Nic dosud nezmohlo ani volání mezinárodních organizací ochránců životního prostředí, kteří upozorňovali na fakt, že velká část vybraných pokrmů se kryje se seznamem chráněných živočichů a že řada druhů se ocitla na hranici vyhubení. Jen hadů dokázali ročně zkonzumovat čínští gurmáni na deset tisíc tun. Jeden z největších trhů s divokými zvířaty v celé jihovýchodní Asii se nachází ve městě Kanton (Kuang-čou) v jihočínské provincii Kuang-tung. "Vsadím se, že zkušený zoolog by tady objevil nové živočišné druhy," vzpomíná německý překladatel Dorian Liedtke na svůj zimní výlet do Kantonu,"kam se na to hrabe pekingská Zoo". V malých klecích se na tržišti tísní nespočetné množství opic, koček, divokých šelem, psů, ptáků, sov, hadů, netopýrů, krokodýlů a množství druhů hmyzu i ryb. Aby zvířata nedělala problémy, mají někteří svázané zobáky a křídla, jiná polámané končetiny. Obchodníci několikrát za den klece prohlédnou, mrtvé kusy vyhodí do kontejneru a prodávají dál.

Bohatší zákazníci si mohou na delikatesách z divokých zvířat pochutnat v nedalekých restauracích, které nabízejí "čerstvé maso z celé živočišné říše, přesně podle přání zákazníka". Zvyk konzumovat maso volně žijících zvířat má v Číně obrovskou tradici, podpořenou na jedné straně rituály a přesvědčením, že maso dodává zvláštní sílu, na druhé straně lesy a hory nabízely po staletí levnou a dostupnou potravu pro velké množství lidí. Divoká zvířata patřila i na stůl čínských císařů. Velkou lahůdkou byl pokrm nazvaný "Boj draka s tygrem", což byla směs hadího a tygřího masa.

Velkým nebezpečím pro divoká zvířata je také tradiční medicína, ze které vychází i nejrespektovanější seznam přírodních léků vypracovaný v 16. století čínským farmakologem Li Š-cen a obsahující recepty založené na tkáních 1574 živočišných druhů. Přestože 161 z nich chrání i čínská legislativa, zvířata se stále loví a dodávají na černý trh. Velmi ohroženými druhy se tak stávají tygr, mořský koník, mlok a řada vzácných ptáků jako je modrý bažant, labutě, čápi a sovy. "Chodící lékárnou" z pohledu tradiční medicíny je však medvěd. Nejžádanější je jeho žluč, která se používá při léčbě zánětů žlučníku a ledvin, věří se že také čistí játra a zlepšuje zrak. Kvůli obrovské poptávce klesla populace medvědů na kritickou hranici a cena žluče se vyšplhala na 30-70 dolarů za gram. Množství podnikavců tak objevilo zlatý důl a v 80. letech vznikly stovky medvědích farem, kde se chovají šelmy v zajetí a jejich žluč se získává za živa. Zvířata jsou zavřena v tak malých klecích, aby nemohla odstranit hadičku, která odsává žádanou tekutinu. Přestože na konci devadesátých let vláda mnoho set farem uzavřela, v odlehlých venkovských oblastech existují dál.

Kvůli strachu z nemoci SARS se zavádějí nové zákony, ale začali se zřejmě přísněji dodržovat i ty stávající. Úřad pro ochranu lesů oznámil, že za poslední rok došlo k 9000 případů porušení zákona a bylo zabaveno na 1,4 milionu kusů zvířat, včetně 56 000, kteří patří mezi nejpřísněji chráněné. Mezinárodní pozorovatelé jsou však k výsledkům skeptičtí. Hlavní příčinu vybíjení divokých zvířat vidí v hluboké bídě venkovanů, pro které je možnost něco prodat na černém trhu často jedinou možností, jak uživit sebe i svou rodinu.

Podle článku Lubomíra Smatany "Nech tygra žít" publikovaném v Týdeníku Respekt 07. 07. 2003.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist