https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-andamansti-rybari-chytaji-ryby-na-silnici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Andamanští rybáři chytají ryby na silnici

24.1.2005 15:05 | PRAHA/PORT BLAIR (EkoList)
Rybáři na indických ostrovech Andamany a Nikobary jsou vystrašení z nedávné vraždící tsunami a bojí se vrátit na moře, proto volí bezpečnější alternativu - silnici. Tsunami totiž změnila krajinu a silnice v přístavu Port Blair jsou nyní zaplavené.
 

"V životě by mě nenapadlo, že budu někdy stát na silnici a chytat ryby," říká Aminul Islam, stojící po kolena v přílivu na ulici v Corbynově zálivu, na malebné pláži. "Tsunami opravdu všechno změnila."

Nikomu není jasné, jestli jsou silnice a další plochy zaplaveny proto, že po silném zemětřesení, jež způsobila vlna tsunami, stoupla hladina vody nebo naopak, že poklesla pevnina spolu se dnem oceánu. Jisté je, že před dvěma týdny se mnoho obyvatel Port Blairu muselo kvůli vyššímu přílivu přestěhovat do výše položených částí ostrova.

Rybářům ale tento jev pomohl: "Potřebuji víc jídla. Moře přineslo ryby blíž k člověku. Je to boží vůle," myslí si Mohammad Zia-ul-Haq a ukazuje přitom svou síť asi s dvěma tucty ryb. Haq a jeho rodina v současnosti bydlí v uprchlickém táboře, protože jejich domov na jednom z ostrůvků Malých Andaman spláchla voda.

Andamany a Nikobary, skupina ostrovů ležících blíž k Myanmaru (Barmě) a Indonésii než ke vzdálené indické pevnině, byly nejvíce postiženou oblastí Indie s více než polovinou ze 16 000 mrtvých či dlouhodobě pohřešovaných.

Podle Reuters News Service.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist