https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-biopalivo-z-malajsie-dostane-zelenou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Biopalivo z Malajsie dostane zelenou

18.7.2005 12:12 | PRAHA/KUALA LUMPUR (EkoList)
Malajsie, největší producent palmového oleje na světě, ohlásila zelený způsob, jak smíchat tuto komoditu s naftou prodávanou u pump. Malajsijská vláda studovala plán navržený ministrem surovin Peterem Chinem, a souhlasí s názorem, že kolísající ceny ropy a její ubývající zásoby podněcují všude na světě k produkci zelených paliv.
 

Malajsie plánuje podle ministra China míchat palmový olej do motorové nafty v množství dvou až pěti procent. Byla vypsána veřejná soutěž na továrnu, která bude stát přibližně 11 milionů dolarů a vyprodukuje až pět tisíc tun palmového paliva měsíčně.

Továrna, jež má vzniknout ve spolupráci firmy Golden Hope Plantations Bhd a vládou řízenou Malajsijskou radou pro palmový olej, by měla být dokončena koncem roku 2006.

Malajsie spotřebuje až 190 000 barelů nafty a benzínu denně. Vyrábí méně než 14 milionů tun palmového oleje, z toho 12 milionů tun jde na vývoz.

Japonsko vyjádřilo zájem o palmový olej z Malajsie, a oficiální činitelé říkají, že po testech palivových směsí s přídavkem palmového oleje vyjádřila spokojenost i jedna německá železniční společnost, a má zájem o pravidelný nákup.

Koneckonců, nutí ji k tomu i normy EU, které zavazují členské země k letošnímu roku míchat do benzínu či nafty biopalivo z dvou procent, a ke konci roku 2010 už z 5,75 %.

Biopalivo získalo na důležitosti díky Kjótskému protokolu, jenž zavazuje přistoupivší země k omezení emisí skleníkových plynů, protože jeho spalování neprodukuje žádný nový oxid uhličitý. Někteří odborníci namítají, že zelená paliva mohou být drahá a vypěstování takového množství plodin, které by pokrylo světovou poptávku, by vyžadovalo až nereálně obrovské plochy orné půdy. Iva Nachtmannová


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist