https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-brazilie-chysta-novy-jaderny-reaktor
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Brazílie chystá nový jaderný reaktor

17.5.2007 09:37 | PRAHA/RIO DE JANEIRO (EcoMonitor)
Brazilská vláda je připravená znova schválit již jednou zastavený projekt výstavby třetí jaderné elektrárny. Počítá se ale s tím, že nový reaktor vyvolá odpor veřejnosti, píše agentura Reuters.
 

Tlak na výstavbu nových reaktorů přichází v době, kdy i v ostatních zemích začíná jaderná energetika přicházet na pořad dne, jednak kvůli tomu, že tepelné elektrárny přispívají ke změnám klimatu a jednak kvůli velmi vysokým cenám ropy.

Brazilský prezident Luiz Inacio Lula da Silva spolu s dalšími politiky se tento měsíc vyjádřili pro jadernou energetiku. Oznámili, že kontroverzní projekt blízko pobřežní města Angra, který přijde asi na 3,5 miliardy dolarů, by měl být schválen příští měsíc na zasedání komise pro národní energetickou politiku.

Výstavbu nových jaderných bloků podle nich vyžaduje budoucí nedostatek elektrické energie, ale také zdržení, která doprovázejí ekologické studie pro plánovanou výstavbu velkých hydroelektráren.

Jenže podle analytiků nová elektrárna nevyřeší současné problémy Brazílie s případným nedostatkem energií kolem roku 2010. Když bude dnes výstavba schválena, první elektrická energie bude do sítě proudit až v roce 2013. Navíc může projekt vyvolat odpor veřejnosti kvůli environmentálním dopadům a také kvůli nákladnosti. „Vláda se zaštiťuje současnými problémy s energiemi a tlačí na projekt Angra 3, ačkoli s tím tato elektrárna nemůže pomoci,“ říká Roberto Schaeffer, který vede energetický program na univerzitě Rio de Janeiro.

Největší ekonomická velmoc Latinské Ameriky dosud spoléhá z 85 % na dodávky elektřiny ze svých hydroelektráren. Jenže velká sucha mohou celou místní energetiku ohrozit, jak se ukázalo v roce 2001.

Prezident Lula, který bude muset obhájit projekt Angra 3 před komisí, také rozpustil brazilskou agenturu ochrany přírody Ibama, aby urychlil schvalování nových energetických projektů. Tímto krokem oslabený brazilský ministr životního prostředí Marina Silva však zůstává i nadále odpůrcem jaderné energetiky. Podle dalších politiků však pro Brazílii existuje jen velmi málo jiných alternativ, jestliže chce země udržet ekonomický růst.

Dva stávající reaktory v elektrárně Angra dodávají do sítě 2 000 megawatt, což je méně než 3 % celkové kapacity celé země. Nový reaktor by měl dodat 1350 MW, což ovšem není mnoho ve srovnání s dvěma plánovanými hydroelektrárnami na řece Madeira, jejichž celková kapacita by měla být 6400 MW.

„Vláda zřejmě výstavbu třetího reaktoru schválí, ale jeho výkon je slabý a náklady příliš vysoké. Mnohem smysluplnější by byla debata o tom, zda by Brazílie měla nastartovat širší program jaderné energetiky,“ řekl agentuře Reuters Roberto Schaeffer. Francouzská skupina Area, která je také největší výrobce jaderných reaktorů na světě, je přesvědčená, že práce na projektu Angra 3 budou obnoveny ještě tento rok.

Podle článku agentury Reuters na serveru PlanetArk ze dne 16. 5. 2007


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist