https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-britanie-sazi-na-biomasu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Británie sází na biomasu

28.4.2006 09:36 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Británie oznámila plán na zvýšení produkce elektřiny a tepla z biomasy. Vládní plán počítá s dotacemi na nové kotle a s pokračováním podpory pěstování energetických plodin. „Existuje obrovský potenciál biomasy. Je to zdroj obnovitelné energie, ale také dobrá tržní příležitost pro britské zemědělce,“ prohlásil ministr zemědělství lord Bach.
 

Biomasa ze dřeva, energetických plodin a řady dalších biologických materiálů, na které se dříve pohlíželo pouze jako na odpad, dnes ve Velké Británii produkuje kolem jednoho procenta celkové spotřeby elektřiny a podobné množství tepla. Británie by ráda do roku 2010 pokryla deset procent své spotřeby elektřiny z obnovitelných zdrojů, jako je biomasa, a toto množství chce do roku 2020 dokonce zdvojnásobit. Ministr energetiky Malcolm Wicks prohlásil na tiskové konferenci, že biomasa může významně přispět k dosažení tohoto cíle, i když hlavní důraz zůstane na větrných elektrárnách.

Lord Bach uvedl, že v současnosti se rostliny vhodné k energetickému využití pěstují na ploše asi 3000 hektarů, což představuje zhruba jen 0,2 procenta plochy, na které se pěstují normální zemědělské plodiny. „Máme dalších půl milionu hektarů půdy, na kterých může růst biomasa,“ řekl ministr. Nejčastěji pěstovanou energetickou plodinou v Británii je travina ozdobnice velká.

„Důležitá je také skutečnost, že současnost je pro zemědělce velmi složitá. To bychom neměli podceňovat,“ řekl ministr Bach. Příjmy zemědělců klesaly v posledních letech spolu se snižováním státních dotací. Britská vláda podporuje pěstování biomasy od roku 2000 a současný systém dotací přestane platit na konci roku.

Podle největší firmy obchodující s obnovitelnou energií sice nový systém dotací pomůže rozhýbat trh s biomasou, nicméně na skutečně podstatný dopad v podobě odvrácení klimatických změn, nabídky dostatku energie a vytvoření nových pracovních míst na venkově si Británie ještě musí počkat.

Podle článku Nigela Hunta Reuters 27. 04. 2006.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist