https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-chile-chce-stavet-jaderne-reaktory
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Chile chce stavět jaderné reaktory

12.3.2007 10:14 | PRAHA/SANTIAGO (EcoMonitor)
Narůstající spotřeba elektrické energie a stále vyšší ceny za dovoz zemního plynu vedou Chile k rozhodnutí vsadit na jadernou energetiku. Ta by měla odvrátit hrozící nedostatek elektřiny, píše agentura Reuters
 

Vláda Chile minulý týden ustavila komisi, která se bude celou výstavbou zabývat. Chile se tak chce připojit k jaderným zemím v regionu, kterými jsou Argentina, Brazílie a Mexiko.

Vláda o jaderné energii rozhodla již před několika lety, což vyvolalo bouřlivou debatu o nebezpečí jádra v zemi, která je proslavená jednak přírodními krásami, jednak častým zemětřesením.

„Chile nemá k dispozici žádné expertízy,“ říká Rodrigo Herrera, ředitel chilské pobočky Greenpeace . „A není pravda, že by jaderná energetika vyřešila problém s nedostatkem elektřiny.“ Nicméně všichni se shodují v jednom, v Chile se spotřeba energie zvyšuje a je potřeba nějak uspokojit poptávku. V zemi nejsou žádné zdroje ropy ani zemního plynu, ten Chile dováží ze sousední Argentiny. Jenže ceny v Argentině skokově stoupají, protože zemní plyn je velmi žádaný i na jejím vlastním trhu.

Bolívie, která sousedí s Chile na severu, má zásob zemního plynu dostatek. Odmítá ale dodávky do Chile, kvůli dlouholetému požadavku vnitrozemské Bolívie, která by ráda vyměnila dodávky energetické suroviny za přístup k moři. Navíc je ekonomika Chile z velké části závislá na těžbě mědi, která je extrémně energeticky náročná, píše agentura Reuters.

Podle článku Gideona Longa Planet Ark ze dne 12. 3. 2007


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist