https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-desitky-cinskych-tovaren-hrozi-katastrofou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Desítky čínských továren hrozí katastrofou

26.1.2006 10:51 | PRAHA/PEKING (EcoMonitor)
Desítky čínských chemických továren znamenají hrozbu, oznámil v úterý ředitel Úřadu pro ochranu životního prostředí. Zhou Shengxian řekl, že vládní úředníci prošli po listopadové havárii mnoho továren a zjistili, že více než polovina provozů situovaných podél dvou veletoků, Žluté řeky a Jang-ce, nesplňuje standardy, napsala agentura Reuters.
 

„Umístění továren u řek je velký problém, musíme učinit opatření, aby případná havárie neměla tak závažné následky,“ řekl na tiskové konferenci Zhou Shengxian. Mnoho továren nemá posouzení dopadu na životní prostředí, často byly vybudovány v nevhodných lokalitách a více než stovka z nich znamená očividné riziko pro životní prostředí. Ředitel Shengxian také sdělil, že záležitost se právě vyšetřuje. Informace, které továrny jsou rizikové, však bude k dispozici nejdříve po 29. lednu.

Po výbuchu továrny na severovýchodě Číny byly bez pitné vody miliony lidí. Do řeky Songhua (Sung-Chua)se dostalo okolo 100 tun karcinogenních sloučenin, píše Reuters. Zhou Shengxian řekl, že podle posudku, který provedl Úřad pro ochranu životního prostředí, jsou ryby v řece Songhua a dobytek na jejích březích poživatelné a že ani v podzemní vodě v okolí nebyl nalezen nitrobenzen. Podle Programu OSN pro životní prostředí se však mnoho toxinů může dostat do vody během jarního tání. „Koncentrace nitrobenzenu může během jarního tání vzrůst, příliš však nepřekročí národní standardy,“ řekl Chen Jining z Tsinghua University. „Hodnoty jsou zvýšené jen na několika málo místech, kde již čistíme vodu speciálními technologiemi,“ dodal.

Zhou Shengxian přiznal, že po mnoho let dávala země přednost ekonomickému růstu před životním prostředím. Nyní však údajně dochází k posunu například v otázce znečištění, napsala agentura Reuters.

Podle článku Lindsay Beckové z agentury Reuters na serveru PlanetArk ze dne 25. 1. 2006


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist