https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-evropa-nici-lesy-chudych-zemi-rika-wwf
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Evropa ničí lesy chudých zemí, říká WWF

23.11.2005 09:15 | PRAHA/ŽENEVA (EcoMonitor)
Státy Evropské unie pomáhají ničit lesní porosty na celém světě, tvrdí Světový fond na ochranu přírody (WWF). Podle aktivistů nakupují Evropané ve světě obrovské množství ilegálně pokáceného dřeva.
 

Podle WWF je Velká Británie „největším dovozcem nelegálního dřeva v Evropě“ a je každý rok zodpovědná za ničení 600 000 hektarů lesních porostů v Asii, Africe a Latinské Americe, což je plocha dvakrát větší než rozloha Lucemburska. Aktivisté upozorňují, že nelegální kácení devastuje životní podmínky místních obyvatel a obchod se dřevem by mohl způsobit úplné zničení hlavních porostů v Africe a v Indonésii. Odborníci z WWF vycházeli ve své zprávě ze studia obchodu mezi Evropskou unií a Indonésií, Ruskem, zeměmi ve východní Africe a v povodí Amazonky a Konga,. Do studie byly zahrnuty i Baltské státy, které jsou nyní členskými státy EU.

„Evropská unie pravděpodobně dováží stále větší množství nelegálního dřeva ze všech regionů, ale většinou nepřímo přes Čínu,“ píše se ve zprávě WWF vydané k úternímu zasedání ministrů evropských zemí.

Nelegální těžba, vedle samotného kácení stromů prováděného obvykle pokoutnými společnostmi, také přináší velké nebezpečí pro snahu o ochranu přírody a děje se obvykle v oblastech, které nejsou zcela pod kontrolou vlád rozvojových zemí. Dřevo se pak pašuje do nějaké jiné země, a teprve potom se dostane na světový trh.

Na seznamu dovozců z evropských zemí vedou Britové, po nich následuje Finsko, Německo, Francie, Itálie a Nizozemí. Podle WWF by měla Evropská unie přijmout zákaz dovozu nelegálního dřeva namísto současné politiky dobrovolných dohod mezi pětadvaceti státy EU a dovozci. „Evropská unie musí přijmout tvrdá opatření, jestliže chce skutečně na jedné straně pomoci zmírnit chudobu v rozvojových zemích a na straně druhé ochránit nejdůležitější lesní porosty světa,“ říká Duncan Pollard, ředitel evropského lesního programu WWF.

Podle článku agentury Reuters 21. 11. 2005.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist