https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-evropska-unie-doporucuje-danove-zvyhodnit-auta-s-cistsim-dieselovym-pohonem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Evropská unie doporučuje daňově zvýhodnit auta s čistším dieselovým pohonem

17.1.2005 12:00 | PRAHA/BRUSEL (EcoMonitor)
Ve snaze snížit znečištění ovzduší hodlá Evropská komise podpořit státy unie, aby daňově zvýhodňovaly občany, kteří si koupí auto s čistším dieselovým pohonem, oznámil minulý čtvrtek Guenter Verheugen, vysoký evropský úředník pro průmysl.
 

Evropská unie doporučuje daňové zvýhodnění pro auta s dieselovým pohonem, která produkují maximálně 5 miligramů drobných částeček na kilometr. To znamená osmdesátiprocentní redukci stávajícího emisního limitu, který je 25 miligramů.

Opatření by mělo zavést přísnější požadavky na ochranu životního prostředí, aniž by se však zároveň příliš poškozovaly zájmy evropského průmyslu, který musí čelit tvrdé konkurenci méně regulovaných japonských, korejských a amerických výrobců.

Některé státy EU, například Německo, Nizozemsko, Rakousko a Švédsko, již naznačily, že jsou nakloněny zavedení daňového zvýhodnění pro „čistší“ auta, aby se snížilo zdravotní riziko způsobené drobnými částečkami.

Očekává se, že Evropská komise navrhne letos redukci emisního limitu pro drobné částečky na 5 miligramů na kilometr. Nový limit však bude vyžadovat nákladné filtry a zřejmě nevstoupí do roku 2010 v platnost.

Verheugen je také pověřen vytvořením plánu pro revizi Lisabonské strategie. (Lisabonská strategie je závazkem dosáhnout hospodářské, sociální a ekologické obnovy v zemích EU. Týká se téměř všech hospodářských, sociálních a ekologických aktivit Unie - pozn.aut.). Prohlásil, že navrhne nový evropský zákon jen v případě, že budou přijata striktní pravidla pro „test konkurenceschopnosti“, který by měl prokázat, že normy nepoškozují ekonomiku bloku států EU. Dále oznámil, že návrh revize Lisabonské strategie přednese 2. února.

Podle článku Lisy Juccové na PlanetArk ze dne 14. 1. 2005


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist