https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-evropska-unie-neakceptuje-zmeny-britskeho-alokacniho-planu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Evropská unie neakceptuje změny britského alokačního plánu

15.2.2005 11:03 | PRAHA/BRUSEL (EcoMonitor)
Zmírnit plán na obchodování s emisemi a dovolit průmyslu vypouštět více oxidu uhličitého je nepřípustné, oznámila Evropská komise britské vládě. Informuje o tom agentura Reuters. Plán, který již byl exekutivou Evropské unie schválen, Británie pozměnila v říjnu poté, co si podniky stěžovaly, že je moc přísný
 

Británie pohrozila, že dá Evropskou komisi k soudu, pokud odmítne akceptovat změny plánu, které mají oproti původnímu plánu navýšit množství vypouštěného oxidu uhličitého o téměř tři procenta. Původní plán byl schválen v červenci s instrukcemi pro modifikace, které Komise Británii povolila. Dodatečné změny, které Británie navrhuje, jsou však v rozporu s rozhodnutím, které padlo v červenci, oznámil evropský komisař Stavros Dimas britské ministryni životního prostředí. „Dodatky jako je zvýšení celkového objemu povolenek neodpovídají instrukcím obsaženým v rozhodnutí, a proto nejsou akceptovatelné,“ napsal Dimas.

Obchodování s emisemi, které začalo v lednu, je jednou z klíčových snah Evropské unie, jak dostát svým závazkům v Kjótském protokolu. Podniky musí buď splnit limity na snížení množství vypouštěného oxidu uhličitého, a nebo si koupit emisní povolenky. Každý z pětadvaceti členů EU měl předložit národní alokační plán na období 2005 - 2007.

Plán EU zahrnuje v 25 zemích okolo 12 000 zařízení jako jsou elektrárny, ocelárny a další energeticky náročné provozy.

Podniky a společnosti v zemích, které nemají schválený alokační plán, jsou oproti ostatním zemím v nevýhodě. Dosud nebyly schváleny plány pro Polsko, Itálii, Českou republiku a Řecko.

Podle článku Jeffa Masona na PlanetArk ze dne 14. 2. 2005


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist