https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-globalni-oteplovani-ohrozi-ryby-v-atlantiku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Globální oteplování ohrozí ryby v Atlantiku

1.4.2005 11:22 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Narušení cirkulace mořských proudů v Atlantiku, jež by mohlo být důsledkem globálního oteplování, bude mít zásadní vliv na množství ryb v této oblasti, oznámili vědci.
 

Oceánografové předpověděli, že mořský proud, který unáší teplou vodu z jihu na sever, by mohl zeslábnout či dokonce ustat. Příčinou je skutečnost, že v důsledku globálního oteplování roztávají arktické ledovce a ředí se slanost moří.

"Narušení cirkulace mořských proudů by v Atlantiku vedlo k poklesu množství planktonu o více než polovinu," napsal v časopise Nature Andreas Schmittner z Oregonské univerzity. Prudký pokles v množství planktonu by byl způsoben tím, že k němu mořský proud přestane přinášet potřebné živiny, napsal Schmittner.

Možnému dopadu globálního oteplování na potravní řetězce v oceánech bylo dosud věnováno relativně málo výzkumu. "Masivní úbytek planktonu by mohl mít v některých regionech katastrofální důsledky pro rybářství a důležité zdroje potravin," napsal Schmittner.

Podle článku Jeremyho Lovella z agentury Reuters na serveru PlanetArk ze dne 31. 4. 2005


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist