https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-gronsti-domorodci-zneuzivaji-velrybich-kvot
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Grónští domorodci zneužívají velrybích kvót

19.6.2008 08:28 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Světová společnost pro ochranu zvířat (WSPA) tvrdí, že grónští domorodci zneužívají tzv. subsistenčních velrybích kvót. WSPA zjistila, že domorodci celou jednu čtvrtinu uloveného velrybího masa nelegálně prodávají, napsala agentura Reuters.
 

V roce 1986 byl Mezinárodní velrybářskou komisí (IWC) vydán zákaz lovu velryb. Téhož roku IWC zároveň stanovila takzvané kvóty, které grónským Inuitům dodnes umožňují výlov. Ti tak za rok mohou za účelem zajištění své vlastní obživy vylovit 233 velryb. V Grónsku se velrybí maso může prodávat v supermarketech, avšak jak rybáři, tak obchody mohou tyto produkty prodat pouze domorodcům.

Světová společnost pro ochranu zvířat se v Severním Atlantiku snažila s pomocí skrytých kamer zjistit, zda jsou podmínky pro lov velryb ze strany domorodců dodržovány. Podle agentury Reuters zjistila, že nikoli. Inuité totiž prý celou jednu čtvrtinu svých úlovků prodávají, a to jak cizincům, tak především firmě Arctic Green Food. Tato společnost tak ročně od inuitských velrybářů vykoupí v průměru 40 až 50 velryb, přičemž jejich maso prodává dále supermarketům. V nich se pak maso prodá za 20krát vyšší cenu, než je cena výkupní. Ze supermarketů velrybí maso putuje k cizincům.

WSPA rovněž odhalila, že na grónském trhu je mnohem větší nabídka velrybího masa, než je skutečná poptávka. Během výzkumu se totiž ukázalo, že za poslední dva roky bylo vyloveno přinejmenším o 15 tun velryb více, než bylo nutné. "Náš výzkum ukázal, že ještě nyní jsou mrazáky grónských supermarketů plné neprodaného velrybího masa z roku 2006," uvedl jeden z členů výzkumného týmu.

WSPA také uvedla, že i navzdory přebytkům na trhu bude dánská vláda po IWC požadovat navýšení roční subsistenční kvóty o 10 kusů velryb.

Podle článku Michaela Szabo zveřejněného dne 18. 6. 2008 na serveru The Planet Ark.



reklama

 
Martina Kollerová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist