https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-hurikanova-sezona-bude-letos-mozna-jeste-horsi-nez-loni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Hurikánová sezóna bude letos možná ještě horší než loni

9.3.2006 10:48 | PRAHA/GUATEMALA (EcoMonitor)
Letošní hurikánová sezóna bude pravděpodobně ještě ničivější než loňská, oznámila Organizace spojených národů. V roce 2005 bylo napočítáno 27 tropických bouří (hurikán se vyvinul z 15 z nich), jež decimovaly Střední Ameriku a pobřeží Mexického zálivu, zabily okolo 3000 lidí a způsobily škody na majetku v řádu miliard dolarů, napsala agentura Reuters.
 

"Máme důvod obávat se, že rok 2006 bude stejně špatný jako rok 2005," řekl agentuře Reuters Jan Egeland z OSN, který má na starosti koordinaci humanitární pomoci. "Stoupá počet přírodních katastrof způsobených klimatickými výkyvy a zároveň přibývá ohrožených lidí," prohlásil Egeland v Guatemale na setkání představitelů středoamerických států, kteří tam jednali o strategiích pro budoucí katastrofy. "Proto se musíme připravit, abychom škodám předcházeli," zdůraznil.

Hurikán Stan zabil v říjnu ve Střední Americe více než 2000 lidí. Nejsilněji byla postižena Guatemala, kde sesuvy půdy pohřbily vesnice a smetly mnoho silnic. V polovině srpna zasáhl New Orleans a Mexický záliv hurikán Katrina, který zabil asi 1 300 lidí. V Guatemale způsobil hurikán Stan škody odhadované na jednu miliardu dolarů, což jsou více než 3 procenta tamního hrubého domácího produktu, píše Reuters s odkazem na nedávnou studii OSN.

OSN vyhlásila mezinárodní sbírku na 30 milionů dolarů potřebných pro pomoc obětem hurikánu, dosud se však podařily získat pouze dvě třetiny z celkového množství peněz. Mnoho finančních prostředků se vynakládá spíše na rekonstrukci než na prevenci. Programy na vyztužení budov a výcvik záchranářů jsou drahé, Jan Egeland však trvá na tom, že každý dolar použitý na prevenci může uspořit miliony, když dojde k přírodní katastrofě.

"Nejohroženější v regionu je Haiti. Naopak velmi dobře, ne-li nejlépe, je na přírodní katastrofy připravená Kuba," řekl Egeland. "Hurikán, který by na Kubě nezpůsobil žádné ztráty na životech, by mohl na Haiti masivně zabíjet." Latinská Amerika a Karibik jsou náchylné k povodním, zemětřesením, lesním požárům a hurikánům, jejichž následky se ještě kombinují s chudobou obyvatel a špatnou infrastrukturou, píše Reuters.

Podle článku agentury Reuters na serveru PlanetArk ze dne 3. 3. 2006


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist