https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-indie-se-chysta-spocitat-tygry-pomoci-specialniho-pocitacoveho-softwaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Indie se chystá spočítat tygry pomocí speciálního počítačového softwaru

30.12.2005 15:47 | PRAHA/KALKATA (EkoList)
Chce tak předejít vícenásobnému započtení stop stejného zvířete. Vláda čelila kritice ochranářů poté co v březnu vyšlo najevo, že veškerá populace tygrů v rezervaci Sariska, byla vyvražděna pytláky, a že počty tygrů v celé zemi klesají. Informuje o tom agentura Reuters.
 

Tato fotografie je zveřejněna pod licencí GNU Free Documentation License (Svobodná licence GNU pro dokumenty). Využívá materiál z článku Wikipedie "Bengal tiger"
Foto: Bernard Landgraf/Wikipedia
Předseda vlády Manmohan Singh zformoval speciální tým, který by měl mít za úkol nastalou situaci řešit. Indické úřady dohlížející na Sunderbanské lesy ve východní Indii a podél hranic s Bangladéší, se chystají uskutečnit první sčítání tygrů od březnové kritiky ochranářů.

"Poprvé, za pomoci speciálně vyvinutého počítačového programu, se pokusíme zajistit, aby nedocházelo ke sčítání totožných zvířecích stop," říká vedoucí ochranář ze Sunderban Atanu Raha. Podle něj budou šelmy nosit obojky, díky kterým bude pro pracovníky státní správy snazší sledovat jejich pohyb.

V oblasti Sunderban, sto kilometrů od Kalkaty, je zhruba 10 tisíc kilometrů čtverečních mangrovových močálů.

Podle odhadů z posledního sčítání v roce 2003 se populace tygrů pohybovala mezi 260 až 280 jedinci v indické části Sunderbanu. Ta byla domovem také pro stovky krokodýlů, žijících ve slané vodě, a pro vzácné říční delfíny, píše dále Reuters.

Raha říká, že první fáze nejnovějšího sčítání by měla proběhnout mezi pátým a desátým lednem roku 2006. Dodává, že les bude pro sčítání rozdělen do 60 menších celků. Podle bojovníků za práva zvířat jsou počty tygrů v rezervacích nižší než úřady původně plánovaly.

"Současná metodika sčítání tygrů pouze mate lidi," řekl agentuře Reuters Valmik Thapar, přední ochranář tygrů. "Nemůže jich v Sunderbanu být více než sto. Bohužel počty tygrů téměř ve všech rezervacích v zemi stále klesají."

Před sto lety bylo podle tehdejších odhadů v Indii přibližně 40 000 tygrů. V současné době se odhady pohybují okolo 3700 jedinců. Některé ochranářské skupiny se dokonce domnívají, že populace tygrů nepřesahuje ani 2000 kusů. Obchodování s tygry je nelegální, ale pytláci tyto šelmy stále loví. Cena na černém trhu za jedno zvíře se totiž pohybuje velmi vysoko, okolo 50 000 dolarů.


reklama

 
Jan Šatoplet

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist